Zeiļas lieta: Informācija skopa, vieta dota versijām

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Par Rēzeknes – Aglonas diecēzes priestera Pāvela Zeiļas aizturēšanu saistībā ar cilvēku tirdzniecību ne Valsts policija, ne aizturētā advokāts komentārus nesniedz.

Tikmēr publiskajā informācijas telpā tiek izspēlēta dažāda satura informācija. Arī par iespējamu provokāciju pret Latgali pirms gaidāmās Romas pāvesta Franciska vizītes Latvijā. Biedrība Latgalīši ar šādu apgalvojumu (vai pieļāvumu?) ir nosūtījusi atklātu vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim. Arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs cer, ka notikušais būtiski neietekmēs pāvesta vizīti 24. septembrī Latvijā, bet sabiedrībā nelabvēlīga psiholoģiskā atmosfēra ir radīta.

Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte Neatkarīgajai sacīja, ka izmeklēšanas interesēs policija komentārus nesniegs un «informāciju, ko varējām iedot, esam pateikuši».

Viņa arī uzsvēra, ka policija nav nosaukusi neviena lietā iesaistītā vārdu un uzvārdu, tāpat kā tagad nenosauc to nevalstisko organizāciju, no kuras augustā Valsts policijas Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļa saņēma informāciju par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem. Pašlaik netiek komentēts arī (potenciālā) upura veselības stāvoklis, proti, vai var uzticēties viņa liecībām. Zināms, ka viņš saņem rehabilitāciju, kas paredzēta cilvēktirdzniecības upuriem. Arī P. Zeiļas advokāts Kārlis Zunde atbildēja, ka pagaidām neko nekomentēs, tajā skaitā informāciju par pierādījumiem, kas attiecas uz viņa klientu.

Ziņu aģentūra LETA informē, ka saskaņā ar Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskapa Jāņa Buļa teikto P. Zeiļa pirmdien no apcietinājuma vietas nogādāts slimnīcā. «No Buļa paustā nav noprotams, vai priesteris aizvests uz Latvijas cietumu slimnīcu Olainē vai arī uz civilo medicīnas iestādi,» raksta LETA. Savukārt portāls Delfi pēc tā rīcībā esošās informācijas vēsta, ka viens no aizdomās turētajiem šajā lietā ir kāds bijušais sociālā aprūpes centra (SAC) Rīga filiāles darbinieks. Portāls norāda, ka aprūpētājs SAC strādājis vairākus gadus, bet patlaban viņš ir pirmspensijas vecumā. Pagaidām nav publiski pieejamas informācijas par to, kur šis cilvēks strādāja un vai joprojām strādā sociālās aprūpes jomā, jo Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš aģentūrai LETA norādīja, ka ministrijā nav informācijas par šādu gadījumu, bet labklājības ministrs Jānis Reirs atbildēja, ka nav informēts par to, ka lietā aizdomās turētais varētu būt kāda SAC darbinieks.

Jau ziņots, ka izmeklētāji 29. augustā Rīgā un Rēzeknē aizturēja trīs personas - 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimušus vīriešus. No tiem viens ir garīgās konfesijas pārstāvis, otrs ir bezdarbnieks, bet trešais - strādājoša persona. Ir veiktas divas kratīšanas Rīgā un Rēzeknē, izņemot video un foto failus, lai pārbaudītu, vai tajos ir saskatāmas kādas noziedzīgas darbības. J. Bulis izteicies, ka no P. Zeiļas dzīvesvietas izņemti vecu dievkalpojumu ieraksti.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.