Sistemātiski viltotas medību apliecības

Valsts meža dienests (VMD) ir anulējis 94 mednieku apliecības personām, kuras pie tām tikušas nelikumīgi, turklāt pie dokumentiem apšaubāmā veidā tikušas arī sabiedrībā pazīstamas personas, ziņo TV3 raidījums nekā personīga.

Pirms pusgada VMD tika konstatēta apjomīga mednieka apliecību viltošana, kas ļāva cilvēkiem bez zināšanām tikt pie medību ieroča. Šobrīd atklājies, ka apliecību nelikumīga izsniegšana bijusi sistēma. Ja iepriekš tika uzskatīts, ka tās viltotas pēdējos piecos gados, tad tagad izrādās, ka viltošana notikusi 12 gadus - ir aizdomas, ka viltotas mednieku apliecības izsniegtas vismaz 500 personām. 94 gadījumos šīs aizdomas pilnībā apstiprinājušās un šīm personām apliecības anulētas.

No personām, kurām apliecības anulētas, divas darbojas organizācijā "Par labu Latviju", piemēram, mediju īpašnieks Aleksejs Šeiņins, kurš ir jaunās politiskās kustības valdē.

Raidījuma rīcībā esošie dokumenti liecinot, ka Šeiņins pirms 10 gadiem ieguvis mednieka apliecību, lai gan nav bijis klāt eksāmenā. Šeiņins to noliedz: "Man ir pamats aizdomām, ka 2000.gada decembrī VMD nebija stingras kārtības. Ir fakti, ka VMD darbinieki izmantoja manu personas kodu mednieka apliecības izdošanai man nepazīstamam cilvēkam. Ar to nākamnedēļ mani juristi sāks strādāt."

VMD apliecību anulējis arī Rīgas domes deputātam no LPP/LC Andrim Amerikam, kurš mednieka eksāmenu kārtojis tālajā 1992.gadā, taču bez eksāmena atjaunojis 1998.gadā un 2005.gadā. Tam nav bijis likumīga pamata. Pats viņš tā neuzskata. VMD lēmumu viņš ir pārsūdzējis, taču paralēli tam vēlreiz nokārtojis eksāmenu.

Mežu dienests apliecības anulējis arī advokātam Valdim Bišeram, nekustamo īpašumu uzņēmuma "Nira fonds" īpašniekam Vadimam Markovam, politiķim Mihailam Orlovam un citiem turīgiem cilvēkiem.

Viens no medniekiem, par kura apliecību VMD apšaubīja, bija Aigars Kalvītis (TP), tomēr viņam esot izdevies ar dokumentiem pierādīt, ka 2006.gadā papildus Ministru prezidenta pienākumiem atradis laiku, lai apmeklētu mednieku kursus un kārtotu teorētisko eksāmenu par vilkiem, stirnu āžiem un medņu gaiļiem.

Dienesta vadītājs Jānis Kinna uzvēra, ka vairums no nelikumīgi iegūtu apliecību ieguvējiem ir krievvalodīgie. "Ir tikai viens ļoti objektīvs iemesls, kas liek to darīt - tā ir valodas neprasme. Eksāmens jāliek ir latviski un līdz ar to, lai testu noliktu, valoda jāpārvalda labi."

Par notikušo pirms trim mēnešiem ir ierosināts kriminālprocess un to izmeklē Ekonomikas policija. Policijas atbildes ir skopas - esam ierosinājuši izmeklēšanu par apliecību viltošanu, ir aizdomas, ka viltotas vairāk nekā 100 apliecības.

Aizdomas par blēdībām atļauju izsniegšanā bijušas pret VMD Medību daļas vadītāju Jāni Baumani un Rīgas reģionālās virsmežzines vietnieku Kasparu Šuikovski. Abi uzrakstījuši atlūgumus un no Meža dienesta aizgājuši. Rīgas virsmežniecības Medību daļas vadītājs Dzintars Rozens uz trim gadiem pazemināts amatā, mežniecības lietvedei izteikta piezīme, bet virsmežzinei Maigai Pikšenai izteikts rājiens.

Policija pagaidām nevienam no viņiem nav piemērojusi aizdomās turamā statusu, bet neizslēdz, ka situācija var mainīties. Kinna neizslēdz, ka daudzu apliecību viltošanu neizdosies pierādīt un šie cilvēki brīvi varēs glabāt ieroci bez zināšanām par to pielietojumu un meža dzīvniekiem.