Noslepkavotā prokurore ziņojusi policijai par sava kopēja agresīvo uzvedību

© Publicitātes foto

Pavasarī nogalinātā bijusī prokurore Biruta Loze dažus mēnešus pirms pazušanas sūdzējusies policijai par draudiem dzīvībai, vēstīja raidījums "De facto".

1932.gadā dzimusī sieviete pazuda 13.martā, kad izgāja no savas mājas Mārupē. Jau daudzus gadus Loze bija pensijā un publiski par viņas dzīvi nekas nebija izskanējis.

"De facto" uzzinājis, ka pusotru gadu pirms vardarbīgās nāves Loze noslēgusi līgumu ar kādu Edgaru Kadiķi par to, ka viņš aprūpēs kundzi līdz mūža beigām un pēc tam mantos no viņas māju Mārupē. Tomēr Loze vēlāk neesot bijusi apmierināta ar aprūpētāja darbu un gribējusi līgumu lauzt. Vienlaikus viņa bažījusies par savu drošību. Policijas no Lozes saņēmusi vairākus iesniegumus par Kadiķa agresīvu izturēšanos.

Piemēram, vienā no iesniegumiem esot rakstīts: "Pirms dažām dienām ap pusdienas laiku E.Kadiķis ieskrēja virtuvē pie manis un, lamājoties necenzētiem vārdiem, mani sāka grūstīt, draudot man "dunci iedurt ribās", bet es atsitos pret sienu. Kā man rīkoties, lai saglabātu sevi dzīvu?"

Pēc četriem mēnešiem tieši Kadiķis policijai ziņojis par Lozes nepārrašanos mājās.

Vēlāk policija paziņoja, ka, iespējams, Loze noslepkavota, un pēc tam arī aizdomās par šo noziegumu aizturēja kādu vīrieti. Vēl pēc laika policija paziņoja, ka, apraktas Saulkrastos, kāpu zonā, atrastas bijušās prokurores mirstīgās atliekas.

Policijā skaidro, ka inspektori nav atraduši pierādījumus tam, ka Lozes aprakstītā vardarbība no Kadiķa puses tiešām notikusi.

LETA jau ziņoja, ka Loze laikā no 13.marta plkst.21 līdz 14.marta plkst.9.30 izgāja no savas dzīvesvietas Mārupē, Zeltiņu ielā, un viņas atrašanās vieta policijai ilgu laiku pēc tam nebija zināma. Policija par viņas pazušanu sociālajā tīklā "Facebook" publiski paziņoja 15.martā.

11.aprīlī aizdomās par Lozes noslepkavošanu tika aizturēts 1967.gadā dzimis vīrietis. Aizdomās turētais esot bijis pazīstams ar Lozi un iepriekš nav sodīts. Tiesa vīrietim piemērojusi apcietinājumu.

Jau sākotnēji izmeklējamā nozieguma viena no galvenajām versijām bija tāda, ka slepkavība izdarīta mantkārīgā nolūkā un tā nav saistīta ar sievietes kādreizējo profesionālo darbību. Veicot vērienīgus izmeklēšanas pasākumus un pārbaudot lielu informācijas daudzumu, šī versija apstiprinājās. Noskaidrots, ka slepkavība izdarīta sievietes mājā un līķis aizvests uz Saulkrastu novadu.

Vīrieti tagad lūgts apsūdzēt par slepkavību, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā. Par šādu noziegumu likumā paredzēts mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana no desmit līdz 20 gadiem.

Valsts policija izsaka pateicību iedzīvotājiem, kuri sniedza viņu rīcībā esošo informāciju, tādējādi dodot ieguldījumu nozieguma atklāšanā.

Svarīgākais