Bijusī pastniece: gribēju iedzīvoties uz valsts rēķina

"Reputācija mums ir konkrēta uztaisīta! Draugos visi sliktu runā. Murgs kaut kāds! Kurš vispār ļāva tādas lietas onlainā likt? Nu, nevar taču cilvēkam visu dzīvi samaitāt!" puktīgi saka liepājniece, bijusī pastniece Baiba. Viņa kopā ar draudzeni Inetu un savām otrajām pusītēm pērnā gada nogalē inscenēja laupīšanu, lai iegūtu pensiju izmaksai paredzētos 2800 latus.

"To visu mana draudzene izdomāja," īsi pēc nozieguma izdarīšanas savu rīcību pērn centās pamatot Baiba. Laupīšanas plāns tapis zibenīgi. Ar dažus gadus jaunāko Inetu viņas bijušas pazīstamas sešus septiņus gadus. Kādā sarunā par grūto dzīvi Ineta esot izteikusi priekšlikumu, ka derētu tikt pie tās naudas, ko Baiba bieži iznēsājot pensionāriem. Summu ģimenes dalīšot uz pusēm. "Vārds pa vārdam, kārdinājums liels, jo pašiem naudas vienmēr trūka, līdz es piekritu," atzinās Baiba. Ja izspēlētais teātris ar viltus laupīšanu būtu izdevies, katra ģimene tiktu pie aptuveni 1400 latiem. Zādzība notikusi visai komiski. Baiba iegājusi krūmos nokārtot dabiskās vajadzības, un tur viņai piebiedrojies Inetas civilvīrs. Viņa atdevusi somu, bet vīrietis iepūtis pastniecei sejā gāzi. Šo teātri redzējis arī kāds garāmgājējs, kurš vēlāk policijā sniedza liecību. Pratināšanā Baiba nekavējoties atzinusies, kas patiesībā slēpjas aiz krūmos izspēlētās maskarādes.

Šodien viņa izdarīto rūgti nožēlo. Jo īpaši tāpēc, ka darbu vairs nevar dabūt. Uz simtlatniekiem jau vairākus mēnešus stāv rindā. Palūgt piedošanu četrotne ne pie viena sirmgalvja nav gājusi. "Pie kā tad mums būtu jāiet? Nauda taču visiem tika izmaksāta!" neizpratnē ir Baiba. "Mēs jau negribējām iedzīvoties uz viņu rēķina, bet uz valsts rēķina. Īsi pirms zādzības man algu no 270 latiem samazināja uz 140 latiem!" ar traģiku stāsta liepājniece. Šobrīd no nolaupītās summas atdota vien daļa, taču laupītāji palaisti uz brīvām kājām. 2. augustā plānota tiesas sēde. Četrotnei izvirzīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 175. panta 2. daļas par zādzību personu grupā ar iepriekšēju vienošanos. Sods par šādu nodarījumu ir līdz sešiem gadiem cietumā ar mantas konfiskāciju vai bez tās.

Ar kompanjoni Inetu, kura pēc zādzības piesavinājās visu guvumu un brīdi bēguļoja, Baiba joprojām uztur siltas attiecības. Kāpēc viņas draudzene tā izrīkojās, bijušajai pastniecei nav ne jausmas. "Mēs ar Inetu joprojām draudzējamies, bet neesam runājušas, kāpēc viņa aizmuka," skumji novelk sieviete.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais