Neizprot apsūdzību būtību

Latvenergo priekšnieks Kārlis Miķelsons, kā arī biznesa konsultants Andrejs Livanovičs devies pirms divām dienām apcietinātā Latvenergo prezidenta vietnieka Aigara Meļko pēdās. Proti, Rīgas Centra tiesa abiem kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu. Lietas ietvaros divi no trim aizturētajiem a/s Sadales tīkls darbiniekiem tikuši uz brīvām kājām.

K. Miķelsons atzīts par aizdomās turamo dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un naudas atmazgāšanā. Latvenergo šefa advokāts Egons Rusanovs gan nezina teikt, par cik lielu naudas summu šajā gadījumā ir runa. Pēc advokāta teiktā, K. Miķelsons vainu noliedz, tāpēc šodien, tiklīdz būs iepazinies ar sprieduma motivāciju, apcietinājuma piemērošanu pārsūdzēs. Pats K. Miķelsons komentārus nesniedz un arī tiesas zālē iegāja, apsedzis seju ar jaku.

E. Rusanovs atklāj, ka Latvenergo prezidents aizturēts otrdien ap 7.30, kad viņa dzīvesvietā veikta kratīšana. Kopumā veiktas piecas kratīšanas, kurās izņemti dažādi dokumenti, datu nesēji, kā arī nauda, stāsta advokāts. Arests veikts, balstoties uz kādas personas sniegtajām liecībām. Konkrētus vārdus E. Rusanovs neatklāj. Neilgi pēc aizturēšanas advokāts lūdzis veikt konfrontāciju kopā ar personu, kura liecināja pret K. Miķelsonu, taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šādu lūgumu neesot ņēmis vērā.

Otrdienas pēcpusdienā kratīšana veikta arī kādā bankā. Visas kratīšanas veiktas steidzamības kārtībā jeb bez izmeklēšanas tiesneša iepriekšējas sankcionēšanas. E. Rusanovs par šiem faktiem sūdzējies arī tiesā, taču viņa sūdzības netika pieņemtas, jo tiesa norādīja, ka nav kompetenta par to lemt. Advokāts uzskata, ka Latvenergo galvas apcietināšana ir pārāk pompoza un mākslīga. Tā kā aizstāvībai nav norādīti konkrēti fakti, viņš to salīdzina ar "tukša gaisa pūšanu".

E. Rusanovs izmeklētāju darbu vērtē kā nekorektu, ar mērķi "ceremoniāli degradēt" cienījamu personu. K. Miķelsons, tāpat kā apcietinātais biznesa konsultants Andrejs Livanovičs, vainu neatzīst. A. Livanoviča advokāte Vaida Davidsone pēc sprieduma nolasīšanas atklāja, ka viņas klients tiek turēts aizdomās par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanas atbalstīšanu saistībā ar konkursu par Rīgas otrās termoelektrocentrāles rekonstrukciju. V. Davidsone arī piebilda, ka viņas klients ir pazīstams ar K. Miķelsonu un Aigaru Meļko, taču kopīgu biznesu viņiem neesot.

Pretēji K. Miķelsona un A. Livanoviča spriedumiem, a/s Sadales tīkls valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks, kā arī uzņēmuma Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis ticis uz brīvām kājām. I. Liuzinika advokāts Māris Mezītis Neatkarīgajai stāsta, ka "vakar klientam pulksten 10.40 beidzās 48 stundu aizturēšanas termiņš. Nekādu sankciju par aizturēšanu neesmu saņēmis, tas nozīmē, ka klients ir atbrīvots".

Atbrīvots arī E. Vitkovskis, kuru tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kā arī kukuļņemšanu. "Manam klientam ir noteikts aizliegums ieņemt noteiktus amatus," saka viņa aizstāvis Armands Šūmanis.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais