Datu valsts inspekcija: Nedrīkst bez pamata publiskot materiālus no novērošanas kamerām

Lai izpaustu personas datus, tostarp videomateriālus no sabiedriskās vietās izvietotām novērošanas kamerām, ir nepieciešams kāds no Fizisko personu datu aizsardzības likumā paredzētajiem tiesiskajiem pamatiem, bet, ja šāda pamata nav, datus publiskot nedrīkst un tos var izmantot tikai iepriekš paredzētajam mērķim.

Šādu atbildi uz aģentūras LETA jautājumu, vai policija drīkst publiskot videomateriālus no pilsētā izvietotām novērošanas kamerām bez īpaša mērķa, sniedza Datu valsts inspekcija.

"Lai izpaustu personas datus, tai skaitā attēlus no videonovērošanas kamerām, ir nepieciešams tiesiskais pamats, pamatojoties uz Fizisko personu datu aizsardzības likumu [..], kā arī minētais likums nosaka, ka datus var izmantot tikai atbilstoši iepriekš paredzētajam mērķim, izņemot, ja kāds speciālais likums, piemēram, likums "Par policiju" nenosaka, ka datus var izmantot papildus vēl citiem mērķiem. Likums "Par policiju" nenosaka, ka videoattēlus var publiskot, tai skaitā tādējādi tos izmantojot citam mērķim," ar Tieslietu ministrijas preses pārstāves Lauras Pakalnes starpniecību skaidroja DVI.

Kā novēroja aģentūra LETA, Rīgas Pašvaldības policija (RPP) savā interneta mājaslapā regulāri publisko videomateriālus no pilsētā izvietotajām novērošanas kamerām. Piemēram, pirmdien RPP mājaslapā bija iespējams noskatīties video, kurā redzams, kā tiek aizturēts režisors Viesturs Kairišs un operas soliste Asmika Grigorjana.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), lūgts komentēt DVI sniegto skaidrojumu par šādu videomateriālu publiskošanu, aģentūrai LETA norādīja, ka pašvaldība iepazīsies ar šo DVI viedokli un pārbaudīs tajā sniegto informāciju, konsultējoties ar juristiem. Vienlaikus Ušakovs pauda viedokli, ka pašvaldības policisti konkrētajā incidentā ar mākslinieku aizturēšanu ir rīkojušies profesionāli un atbilstoši savai kompetencei.

"Nedrīkst sist policistam pa seju. Tas nav apsargs pie diskotēkas, bet gan policists," aģentūrai LETA teica Ušakovs.

Kā ziņots, RPP interneta mājaslapā pirmdien tika publiskots arī videoieraksts, kurā aizturētā operdziedātāja Grigorjana atrodas policijas iecirknī un lieto necenzētus vārdus. Par šo gadījumu Ušakovs norādīja: "Ja cilvēks atrodas policijas iecirknī, kas ir publiska teritorija, turklāt ir brīdināts, ka tiek filmēts, tad viņam jāsaprot, ka šāda informācija arī varētu tikt publiskota."

Kā ziņots, pirmdien agri no rīta RPP darbinieki Vecrīgā aizturēja māksliniekus Kairišu un Grigorjanu, ar kuriem kopā bija arī Kairiša dzīvesbiedre Ieva Jurjāne. Kairišs tika saukts pie atbildības par atrašanos sabiedriskā vietā reibuma stāvoklī, bet Grigorjanai noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par sīko huligānismu un nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām, aģentūrai LETA pastāstīja RPP sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane.

Vēlāk RPP mājaslapā publiskai apskatei tika ievietots videomateriāls no mākslinieku aizturēšanas vietā uzstādītās videonovērošanas kameras, kā arī cits videomateriāls no policijas iecirkņa, kurā tika nogādāta Grigorjana.

Kairišs nolēmis vērsties prokuratūrā, lai tā veiktu pārbaudi par Rīgas pašvaldības policijas rīcību. Aģentūrai LETA Kairišs teica, ka viņam nav pieņemams ne veids, kādā notika aizturēšana, ne pazemojumi, kurus viņam un Grigorjanai nācās piedzīvot policijas iecirknī, ne tas, kā policija pēc tam atspoguļoja notikušo.

"Es kā profesionāls režisors redzēju, ka policija ar Gebelsa metodēm manipulē ar informāciju, uzfilmētajā materiālā, protams, nav redzams, kā policists, aizgriezies no kameras, saka rupjības, lai izprovocētu mani uz pretošanos. To visu darīja viens cilvēks, izskatījās, ka pārējiem ir neērti," pastāstīja Kairišs.

Režisors arī uzskata, ka policijas uzfilmētais materiāls ir samontēts. "Vai tad tur var redzēt, kā Asmiku Grigorjanu pagrūda un izvazāja ar seju pret bruģi? Jūs ne tā vien bļautu pēc tam! Ar gestapo metodēm cilvēku noved līdz pēdējam un uzfilmē rezultātu." Kairišs arī uzskata, ka vajadzētu pārbaudīt, vai policijai vispār ir tiesības dienesta materiālus ievietot "YouTube".

Kairišs arī būtu gatavs veidot filmu, lai parādītu, ka Latvijas policija strādā ar metodēm, kas ir vēl rafinētākas un nežēlīgākas nekā, piemēram, Baltkrievijā vai Kambodžā.

Latvijā

Universālās kadastrālās vērtības nekustamajiem īpašumiem būs vidēji par divām līdz trim reizēm lielākas nekā pašreizējās kadastrālās vērtības, liecina Tieslietu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts “Kadastrālo vērtību bāze universālās kadastrālās vērtības aprēķinam”. Vai nākamgad jārēķinās ar attiecīgu nekustamā īpašuma nodokļa un citu maksājumu, piemēram, valsts nodevas, kāpumu?

Svarīgākais