Igauņu tiesa soda latviešu pāri, kuri narkobiznesā iesaistīja savus bērnus

© f64

Tartu apgabala tiesa jūlija vidū pie atbildības saukusi Albertu Burtkevicu un Izauru Burtkevicu par narkotiku tirdzniecību, raksta laikraksts “Postimees”.

2016. un 2017.gadā Burtkevicu pāris regulāri pārvadājuši vismaz 1,5 kilogramus marihuānas no Latvijas uz Tartu viņu sabiedrotajiem Ivailo Sīmanam un Lundai Mitrauskai, kuri tad to notirgoja Tartu.

Burtkevici rūpalā iesaistīja arī savus bērnus, kurus bieži vien ņēma līdzi, kad devās iegādāties narkotikas.

Tiesas pārstāve Jane Pajusa norādīja, ka pāra ģimenes albumā pat ir atrodamas bildes, kur viņu trīsgadnieks rokās tur marihuānas iepakojumus.

Narkotiku izplatīšana apsūdzētajiem romu tautības pārstāvjiem bijis dzīves veids, stāsta Kristjans Tommingas, vietējās narkotiku apkarošanas vienības vadītājs.

Pajus savukārt zināja stāstīt, ka apsūdzētos Sīmanu un Mitrausku policija bija novērojusi jau vairākus gadus, jo abi bija ietekmīgi narkotiku izplatītāji Tartu ar vairākiem regulāriem klientiem. Tiesā tika pierādīts, ka pāris tirgoja narkotikas jau kopš 2013.gada.

Burtkevicam tika piespriesti 6 gadi cietumā, bet Burtkevicai - 5 gadi. Viņu partneri saņēma piecus gadus un sešus mēnešus cietumā. Notiesātie ieslodzījuma laiku pavadīs Igaunijā, turklāt viņiem būs jāatmaksā tiesas izdevumi 17 000 eiro apmērā.

Pajus bija pārsteigta uzzinot, ka tiesa apsūdzēto ekonomisko stāvokli novērtējusi kā zemu, jo Burtkevicu pāris nelegālajā rūpalā pelnījis 12 000 eiro, bet Sīmans un Mitrauska - 13 000 eiro.

Atklājies, ka sociālie pabalsti, ko saņēma narkotirgoņu ģimenes, tika tērēti, lai iegādātos marihuānu.

Uz tiesas sēdi ieradās arī 20 apsūdzēto ģimenes locekļi, kuri neslēpa sašutumu par piespriesto sodu.

Abi pāri sodu iespējams pārsūdzēs.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēdē otrdien, 1.oktobrī, deputāti spriedīs par sociālo tīklu vietņu ietekmi uz valsts ekonomiku, liecina apakškomisijas darba kārtība.

Svarīgākais