Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Drošībnieki aiztur Ždanokas partijas valdes locekli Kozirevu [papildināts]

© f64

Drošības policija (DP) šodien aizturējusi "Latvijas Krievu savienība" (LKS) valdes locekli Iļju Kozirevu aprīlī sāktajā kriminālprocesā par iespējamām prettiesiskām darbībām 31.martā notikušās "Vislatvijas vecāku sapulces" laikā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kozirevs ir viens no LKS Saeimas deputātu kandidātiem rudenī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās. Sarakstā viņš minēts kā SIA "Comtel" tehniskais direktors un LKS valdes loceklis.

Neminot personas vārdu, DP aģentūrai LETA apliecināja, ka personas aizturēšana notikusi aprīlī sāktajā kriminālprocesā ar 31.martā organizētās tā dēvētās Vislatvijas vecāku sapulces laikā izdarītajiem iespējamajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Ņemot vērā, ka šobrīd turpinās izmeklēšanas darbības, DP plašākus komentārus nesniedz.

LKS līdere Tatjana Ždanoka paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem informēja, ka Kozireva dzīvoklī veikta kratīšana, bet pats Kozirevs nogādāts izolatorā Rīgā, kur viņu varot aizturēt uz 48 stundām. Ždanoka arī pieļauj, ka DP centīsies panākt Kozirevam brīvības atņemšanu uz ilgāku laiku. Tādā gadījumā nebūs iespējama Kozireva dalība ANO Cilvēktiesību padomes septembra sesijā, kur esot plānota viņa uzstāšanās par izglītības reformu Latvijā, teikts LKS paziņojumā.

LKS uzsver - tas, ka "turpinās politiskā spēka biedru vajāšana, tikai stiprina LKS pārliecību, ka tā pārstāv to spēku, kas varēja organizēt un vadīt pretošanos etnokrātiskai, diskriminējošai un asimilējošai politikai".

Jau ziņots, ka 18.aprīlī DP sākts kriminālprocess, jo policijai ir aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām 31.martā notikušās "Vislatvijas vecāku sapulces" laikā. Šīs sanāksmes deklarētais mērķis bija vērsties pret plānoto pakāpenisko pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs, un to faktiski organizēja Latvijas Krievu savienība (LKS), iepriekš informēja DP.

Kriminālprocess sākts pēc noziedzīgu nodarījumu pazīmēm, par kuriem kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma desmitajā nodaļā "Par noziegumiem pret valsti", kā arī citu noziedzīgu nodarījumu pazīmēm. DP kriminālprocess sākts, "lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka DP iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm".

Pavasarī lietā figurēja piecas personas, tostarp, Lindermans un LKS līdere Tatjana Ždanoka. Lindermanu DP tur aizdomās pēc Krimināllikuma panta par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu. Tāpat viņam inkriminē darbību, kas vērsta pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu. Viņš tiek turēts aizdomās arī par masu nekārtību organizēšanu.

Sāktajā kriminālprocesā DP vērtē arī iespējamas prettiesiskas darbības 1.maijā Rīgā notikušā gājiena laikā, kuru arī organizēja LKS pārstāvji.