Lietuviešu krāpnieki atkal vakar no sirmgalvjiem izkrāpuši ievērojamas naudas summas

Rīgā vakar atkal uzdarbojušies lietuviešu krāpnieki, kuri diviem sirmgalvjiem izkrāpuši 500 eiro (351 latu) un 1500 latus.

Kopumā vakar krāpnieki mēģinājuši apkrāpt 13 krievu valodā runājošas personas, bet 11 bijuši pietiekami attapīgi un ziņoja policijai, sniedzot arī informāciju par tālruņa numuriem, no kuriem viņiem zvanīts, tomēr divi sirmgalvji apkrāpti, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava.

LETA jau ziņoja, ka jau otro nedēļu Rīgā uzdarbojas krāpnieki, visticamāk, Lietuvas pilsoņi, kuri, zvanot pa tālruni, no sirmgalvjiem izkrāpj naudu. 7.jūnijā kādai sirmgalvei šādā veidā izkrāpti 3000 eiro (2108 lati), 9.jūnijā - 1500 eiro (1054 lati) un 280 lati, bet pagājušās nedēļas brīvdienās - 1019 lati.

Pagājušās nedēļas brīvdienās krāpnieki bijuši sevišķi aktīvi, taču iedzīvotāji galvenokārt bijuši saprātīgi, proti, ziņojuši policijai un naudu nav maksājuši. Kopumā policija saņēmusi deviņus iedzīvotāju zvanus par šiem krāpniekiem, taču vienā gadījumā sieviete tomēr noticējusi un naudu samaksājusi.

Sestdien, 12.jūnijā, plkst.9 Ķengaragā uz mājas tālruņa numuru piezvanīts kādai 1943.gadā dzimušai sievietei. Sarunas gaitā krāpnieki izvilinājuši visu nepieciešamo informāciju, bet tad paziņojuši, ka sievietes mazdēls Lielbritānijā ar automašīnu ir izraisījis sadursmi. Lai izvairītos no nepatikšanām, esot nepieciešami 4000 eiro (2811 lati). Sievietei tādas naudas nebija, bet viņa bija ar mieru samaksāt 1450 eiro (1019 latu), kas arī tika atdoti krāpniekiem. Tikai vēlāk sieviete apjautusi, ka ir apkrāpta.

Savukārt 9.jūnijā ap plkst.11 kādai 1933.gadā dzimušai sievietei piezvanīts uz mājas tālruņa numuru. Klausulē skanējusi raudošas sievietes balss, un šī persona stādījusies priekšā kā sirmgalves meita. Viņa lūgusi atzvanīt uz Lietuvā reģistrētu tālruņa numuru. Sirmgalve tam arī paklausījusi.

Piezvanot uz svešo numuru, klausuli pacēlis vīrietis, kurš sācis stāstīt, ka sirmgalves meita uz ielas ir pagrūdusi kādu sievieti, kura kritusi, guvusi miesas bojājumus, tādēļ nogādāta slimnīcā, un tur viņai jau veikta operācija. Lai it kā cietusī sieviete nevērstos policijā, no sirmgalves pieprasīta nauda. Krāpnieki sarunas gaitā noskaidrojuši, ka sirmgalvei ir 1500 eiro (aptuveni 1050 latu) un 280 latu, ko večiņa arī solījusi atdot, lai tikai meitai nebūtu nepatikšanu.

Jau neilgu brīdi pēc sarunas beigām pie sirmgalves dzīvoklī ieradās it kā cietušās sievietes brālis un paņēma naudu. Tikai pēc stundas sirmgalve nolēma piezvanīt meitai, lai noskaidrotu, vai visas problēmas atrisinājušās, bet liels bijis meitas pārsteigums, ka viņai būtu kādas nepatikšanas. Tad arī sirmgalve sapratusi, ka ir apkrāpta.

Arī 7.jūnijā bija līdzīgs gadījums, kad ap plkst.16 kādai 1928.gadā dzimušai sievietei uz mājas tālruņa numuru piezvanīja kāds vīrietis, kurš sākotnēji izvilināja dažādu informāciju no sirmgalves, bet pēc tam, pusstundu ar viņu runājot, pierunāja samaksāt naudu. Vīrietis stādījies priekšā kā policists un stāstījis, ka sirmgalves dēls ir nodarījis smagus miesas bojājumus kādai personai. Lai izvairītos no kriminālprocesa sākšanas un no cietuma, sirmgalvei nepieciešams samaksāt 3000 eiro (aptuveni 2100 latus), kas tikšot tērēti kukuļiem ārstiem un cietušajam.

Stundu pēc šīs sarunas beigām pie sirmgalves dzīvokļa durvīm Brīvības gatvē ieradās kāds cilvēks, kurš paņēma naudu, pat uz baltas papīra lapas parakstoties par naudas saņemšanu.

Tikai vēlāk sirmā kundze nolēma piezvanīt savas dēlam, kurš apliecināja, ka ar viņu viss ir kārtībā un nekādās nepatikšanās viņš nav iekūlies.

Policija aicina cilvēkus nebūt lētticīgiem un norāda, ka policija nekad neprasīs naudu par atpestīšanu no kādām nepatikšanām.

Šāda veida krāpšanas parādās ik pa laikam. Policija pēdējo gadu laikā aizturējusi vairāk nekā desmit lietuviešu par šīm krāpšanām. Vienu brīdi lietuvieši no Rīgas bija aizgājuši, savu noziedzīgo darbību izvēršot lauku reģionos.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais