Pērn Latvijā 74 gadījumos uziets "vietējais" interneta saturs ar bērnu seksuālu izmantošanu

© f64

Aizvadītais gads INHOPE asociācijai, kurā ietilpst arī Latvijas Drošāka interneta centrs Drossinternets.lv, ir bijis sekmīgs – izmantojot asociācijas biedru uzturētās ziņojumu līnijas, saņemti gandrīz 90 tūkstoši ziņojumu par interneta materiāliem, kuros redzama bērnu seksuāla izmantošana. 74 gadījumos nelegālais saturs uzturēts arī Latvijā. Tā liecina starptautiskās INHOPE asociācijas pārskats par 2017. gadu.

Aizvadītajā gadā 43 pasaules valstīs, tostarp Latvijā, ir saņemti 87 930 ziņojumi par internetā pieejamiem nelegāliem materiāliem, kuros redzama bērnu seksuāla izmantošana. Tie ir 259 016 attēli vai video ar nelegālu saturu. Lielākā daļa - 62% nelegālā satura - tika dzēsta trīs dienu laikā. Tas bija paveicams, jo INHOPE ziņojumu līnijas savās valstīs veiksmīgi sadarbojas ar policiju un interneta industrijas pārstāvjiem, tādējādi panākot operatīvu nelegālā satura dzēšanu. Statistika liecina, ka lielākā daļa ziņojumu par bērnu seksuālu izmantošanu atainojošiem materiāliem pērn nākusi no ASV - 43%. Eiropā visbiežāk ziņojumi iesniegti Nīderlandē (51% no Eiropā reģistrēto gadījumu skaita), Francijā (18%) un Zviedrijā (10%).

INHOPE asociācijas apstrādāto ziņojumu analīze rāda, ka 90% gadījumu attēlos un video attēlotas meitenes. Vairākums - 79% materiālos redzamo bērnu nebija sasnieguši pubertāti, un viņu vecums bija 3 - 13 gadi. Visbiežāk ziņojumi iesniegti par nelegālā satura atrašanos attēlu uzglabāšanas vietnēs (72%), mājaslapās (5%), reklāmkarogu vietnēs (3%) un interneta tērzētavās (3%).

Latvijā aizvadītā gada laikā par bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem internetā saņemti 164 ziņojumi. Tie ir 35% no kopējā Drossinternets.lv saņemtā ziņojumu skaita. Gandrīz puse - 74 ziņojumi - bija par bērnu seksuālu izmantošanu atainojošu saturu vietnēs, kas tika uzturētas uz serveriem Latvijā. Šobrīd, pateicoties veiksmīgai ziņojumu līnijas sadarbībai ar Valsts policiju un interneta pakalpojumu sniedzējiem, nelegālais saturs tiek operatīvi izņemts no publiskas aprites un vietnes tiek slēgtas. Šādā veidā, sabiedrībai tieši iesaistoties, tiek samazināta turpmāka upuru traumēšanu un policijai tiek sniegta noderīga informācija izmeklēšanai.

Jāatgādina, ka Latvijas Drošāka interneta centra mājaslapā pieejama forma ziņošanai par pārkāpumiem internetā. Katrs interneta lietotājs, kurš saskaras ar pārkāpumiem internetā, īpaši ar bērnu seksuālu izmantošanu atainojošiem materiāliem, tiek aicināts par to ziņot. Ziņojums var būt anonīms, visi ziņojumi tiek apstrādāti ar Valsts policijas atbalstu un pamatojoties uz LR normatīvajiem aktiem. Nepieciešamības gadījumā ziņojumi tiek pārsūtīti citām INHOPE asociācijas dalībvalstīm operatīvai šo materiālu dzēšanai no publiskas aprites.

Svarīgākais