ASV tiesa soda Latvijas valstspiederīgos par līdzdalību datu nozagšanā no brokerkompānijas

ASV tiesa piespriedusi naudas sodus trīs Latvijas valstspiederīgajiem par līdzdalību datu nozagšanā no ASV brokerkompānijas "DA Davidson" un šo datu izmantošanā šantāžas mēģinājumā.

33 gadus vecajam Vitālijam Drozdovam Montanas štata Apgabaltiesā piespriests nomaksāt 11 500 ASV dolāru (6670 latu) soda naudu, bet 30 gadus vecajam Aleksandram Hoholko un 26 gadus vecajam Jevgenijam Kuzmenko katram jāmaksā 1515 ASV dolāri (879 lati).

Saskaņā ar prokuratūras un aizstāvības vienošanos apmaiņā pret savas vainas atzīšanu apsūdzētajiem netika piemērots cietumsods, bet viņi tiks deportēti no ASV.

Latvijas valstspiederīgie 2008.gada februāri tika aizturēti Nīderlandē un izdoti tiesāšanai ASV.

Hakeri 2007.gada 25. un 26.decembrī, izmantojot datubāzu programmatūras "drošības caurumu", piekļuva "DA Davidson" datiem, iegūstot konfidenciālu informāciju par 192 000 kompānijas klientu. Starp nozagtajiem datiem bija klientu kontu numuri, vārdi, adreses, dzimšanas dati un cita privātā informācija.

Kompānija datu noplūdi atklāja tikai 2008.gada 16.janvārī, saņemot šantāžas e-pasta vēstuli no hakeriem. Vēstulē kā pierādījums datu noplūdei bija pievienoti 20 000 klientu dati.

"DA Davidson" par šantāžas mēģinājumu ziņoja ASV Slepenajam dienestam, kas uzsāka izmeklēšanu, noskaidrojot četrus aizdomās turētos, no kuriem trīs bija Latvijas valstspiederīgie.

Ceturtais aizdomās turētais, kurš sarakstē ar "DA Davidson" sevi dēvē par Robertu Borko, vēl nav nogādāts tiesas priekšā.

Kā liecina izmeklēšanas dati, Borko ir atbildīgs par "DA Davidson" datorsistēmas uzlaušanu, bet Latvijas valstspiederīgie izmantoti kā kurjeri naudas izspiešanas procesā. Borko no kompānijas mēģināja izspiest 80 000 ASV dolāru (41 360 latu).

Izmeklēšanas gaitā ASV regulators pret kompāniju "DA Davidson" vērsa sūdzības par nepienācīgiem datordrošības pasākumiem.

ASV brokerkompānija "DA Davidson" šā gada aprīlī piekrita nomaksāt 375 000 ASV dolāru (193 875 latu) soda naudu par nespēju aizsargāt klientu konfidenciālos datus no hakeriem.

Kompānija noslēdza mierizlīgumu ar ASV Finanšu industrijas regulatoru par soda naudas nomaksu apmaiņā pret apsūdzību atcelšanu.

Savukārt pagājušā gadā "DA Davidson" noslēdza mierizlīgumu kolektīvā prasībā no klientiem, kuru dati tika nozagti. Mierizlīgums paredz, ka kompānija ir atlikusi vienu miljonu ASV dolāru (517 000 latu) kompensācijām klientiem, kas varētu ciest kādus zaudējumus datu noplūdes dēļ.

Latvijā

Vairāki Saeimas deputāti sodīti par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, tostarp atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu un agresīvu braukšanu, ceturtdien parlamentā ziņoja deputāts Edmunds Zivtiņš (LPV), pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto informāciju.

Svarīgākais