Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Prokuratūra izbeidz lietu pret PMLP amatpersonu par fiktīvas laulības organizēšanu

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Prokuratūra izbeigusi lietu pret Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) amatpersonu, kura tika turēta aizdomās par fiktīvas laulības organizēšanu, otrdien vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Iekšējās drošības birojs pērn aizturēja personu grupu, kas mantkārīgā nolūkā esot palīdzējusi ārvalstniekam iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā.
"Attiecībā pret šo PMLP amatpersonu 28. jūnijā prokurors ir pieņēmis lēmumu procesu izbeigt, jo nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Savukārt attiecībā pret divām personām ir pieņemts lēmums par kriminālvajāšanas uzsākšanu. Vienai personai apsūdzība ir uzrādīta par ļaunprātīgu personas nodrošināšanu ar tiesībām uzturēties Latvijā un otrai personai par šo darbību atbalstīšanu," raidījumam sacīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Kā ziņots, Iekšējās drošības birojs par fiktīvas laulības organizēšanu aicināja apsūdzēt PMLP amatpersonu. Birojs pērn aizturēja personu grupu, kas mantkārīgā nolūkā esot palīdzējusi ārvalstniekam iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā.

Aizdomas, ka viena no klientu apkalpošanas speciālistēm veic, iespējams, nelikumīgas darbības, PMLP radās pagājušā gada sākumā, par tām informācija sniegta Iekšējās drošības birojam. Pagājušā gada vasarā šī PMLP amatpersona tika aizturēta un saslēgta rokudzelžos turpat darba vietā, pēc tam uz diennakti ievietota īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Klientu apkalpošanas speciālistei tika piemērota virkne ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp aizliegums ieņemt konkrētu amatu. "Iekšējās drošības birojs mums kā drošības līdzekli aicināja piemērot atstādināšanu. Un atstādināšanas brīdī šī darbiniece izlēma pārtraukt darba attiecības ar PMLP," stāsta PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Ģirts Pommers.

Kopumā pērn aizturētas trīs personas, kas darbojušās grupā un mantkārīgā nolūkā esot palīdzējušas ārvalstniekam likumīgi iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā. Darījuma summa bijusi vairāki tūkstoši eiro. Iekšējās drošības birojs rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu arī pret PMLP amatpersonu, jo, viņuprāt, esot gūti pierādījumi par fiktīvas laulības organizēšanu.

Lietas izbeigšana tagad ir negaidīta nu jau bijušajā darba vietā. "Pēdējo desmit gadu laikā mums ir bijuši pieci šādi precedenti. Līdz tiesvedībai, pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, nav nonācis neviens," stāsta PMLP pārstāvis Pommers. Tikmēr Iekšējās drošības birojs nekomentē prokuratūras lēmumus šajā lietā.