Rīgas lidostā ar eksperimenta palīdzību divus muitniekus pieķer kukuļņemšanā

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas Iekšējās drošības daļas izmeklētāji, veicot divusizmeklēšanas eksperimentus Starptautiskajā lidostā "Rīga", pieķēruši VID darbiniekus kukuļņemšanā.

Divas VID amatpersonas ir atzītas par aizdomās turamām kriminālprocesā par atkārtotu kukuļņemšanas faktu personu grupā, nra.lv informēja VID Komunikācijas daļā.

VID Finanšu policijas pārvalde 2010. gada 18. martā uzsāka kriminālprocesu noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā. Procesa ietvaros Rīgas rajona tiesas izmeklēšanas tiesnese pieņēma lēmumu par speciālā izmeklēšanas eksperimenta, kura mērķis ir noskaidrot kriminālprocesā pierādāmos apstākļus, tas ir, apliecinājumu muitas amatpersonu prettiesiskajiem nodomiem un rīcībai, veikšanu ar turpmāku noziedzīgās darbības kontroli. Atļauja veikt šādas procesuālās darbības ir jaunums kriminālprocesu izmeklēšanas praksē.

Izmeklēšanas eksperimentu laikā tika izmantoti speciāli tehniskie līdzekļi, ar kuru palīdzību tika konstatēts kukuļa nodošanas un pieņemšanas brīdis. Abos gadījumos kukulis 200 eiro apmērā tika pieņemts no kādas trešās personas par iespēju šķērsot muitas zonu, neizejot muitas kontroli. Pēc otrā eksperimenta, veicot kratīšanu pie muitas amatpersonas, nodotā nauda tika atrasta un izņemta.

Izmeklēšanas laikā ir noskaidrots, ka abas muitas amatpersonas - vecākie muitas uzraugi, pieņēma kukuļus apmaiņā pret muitas kontroles neveikšanu trešajām personām un ar šiem kukuļiem savstarpēji dalījās.

Šobrīd abas noziedzīgā nodarījumā iesaistītās muitas amatpersonas ir atzītas par aizdomās turētām, atstādinātas no amata pienākumu veikšanas un tām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Pašlaik kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšanas un tās interesēs plašāka informācija netiek sniegta.

Viens no VID Finanšu policijas pārvaldes uzdevumiem ir veikt likumā noteikto operatīvo darbību, lai atklātu un novērstu noziedzīgus nodarījumus VID ierēdņu un darbinieku darbībā un veikt izmeklēšanu krimināllietās par noziedzīgiem nodarījumiem, kas konstatēti VID ierēdņu un darbinieku rīcībā. VID jau informēja, ka viena no VID Finanšu policijas pārvaldes prioritātēm 2010.gadā ir tieši korupcijas apkarošana VID amatpersonu vidū. Līdz ar to VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas šogad regulāri veiks dažādus iekšējās kontroles pasākumus, kas palīdz apkarot iespējamu VID amatpersonu negodprātīgu vai pretlikumīgu rīcību.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais