No "Tess AB" naftas kontrabandas lietā notiesātajiem piedzen nepilna miljona latu zaudējumus

Rīgas apgabaltiesa šodien apmierināja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prasību un no pieciem pirms desmit gadiem tā dētajā "Tess AB" naftas kontrabandas krimināllietā notiesātajiem piedzina kopumā 867 540 latu valstij nodarītos zaudējumus.

VID 2009.gadā bija iesniedzis prasību Rīgas apgabaltiesā, lūdzot piedzīt savulaik kontrabandas dēļ valstij nodarītos zaudējumus no kādreizējā uzņēmuma "Tess Petroleum" viceprezidenta Rustema Kadirova, kā arī no Zviedrijas - Latvijas kopuzņēmuma "Tess Petroleum" un kompānijas "Tess AB" bijušajiem darbiniekiem Aleksandra Mežveta, Vladimira Satina, Aleksandra Sugakova un Patricijas Korotejevas.

Rīgas apgabaltiesa šodien nosprieda no visiem pieciem atbildētājiem valsts labā solidāri piedzīt par labu valstij 724 502 latus, no četriem atbildētājiem - Mežveta, Satina, Sugakova un Korotejevas - solidāri par labu valstij tika piedzīti vēl 142 932 lati.

Tāpat no Kadirova tiesa šodien piedzina valsts nodevu un ar lietas vešanu saistītos izdevumus - 520 latus, bet no Mežveta, Satina, Sugakova un Korotejevas tika piedzīta kopumā 2700 latu valsts nodeva.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas apgabaltiesas Kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons, šodien pasludināto spriedumu atbildētāji labprātīgi var izpildīt 10 dienu laikā no dienas, kad tas būs stājies spēkā.

Spriedumu 20 dienu laikā no 28.jūnija būs iespējams apstrīdēt Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātā.

Tomsons papildināja, ka iepriekš Rīgas apgabaltiesa VID prasību arī nodrošinājusi un nodrošinājumu atstājusi spēkā arī Augstākā tiesa.

LETA jau ziņoja, ka tā dēvētajā "Tess AB" kontrabandas krimināllietā par diviem naftas produktu kontrabandas darījumiem tika apsūdzētas astoņas personas. Tolaik tika lēsts, ka par šiem darījumiem nenomaksātie nodokļi valstij nesuši vairāk nekā 1,3 miljonu latu zaudējumus.

VID krimināllietā tolaik iesniedza prasību par materiālo zaudējumu atlīdzināšanu solidāri no visiem tiesājamiem par 826 828 latiem.

1998.gada 13.martā Rīgas apgabaltiesa "Tess AB" lietā atzina par vainīgiem astoņus "Tess AB" un "Tess Petroleum" bijušos darbiniekus un septiņu tiesājamo vainu atzina arī Augstākā tiesa (AT), kas lietu izskatīja apelācijas kārtībā.

AT gan uz pusi samazināja notiesātajiem piespriesto cietumsodu ilgumu, bet vienu no astoņiem apsūdzētajiem šajā lietā AT attaisnoja.

AT atzina Kadirovu par vainīgu noziegumā, kas paredzēts Kriminālkodeksa 73.panta 1.daļā - par liela apjoma kontrabandu, ko izdarījusi personu grupa, un noteica viņam sodu - brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem. Rīgas apgabaltiesa gan viņam bija piespriedusi brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem.

Sugakovam AT piesprieda cietumsodu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, apgabaltiesa viņam bija piespriedusi četru gadu cietumsodu. Mežvetam AT tika piespriests divu gadu cietumsods. Rīgas apgabaltiesa viņu bija notiesājusi ar cietumsodu uz septiņiem gadiem slēgta tipa cietumā.

Satinam AT piesprieda cietumsodu uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem. Apgabaltiesa viņam bija piespriedusi septiņu gadu cietumsodu. Korotejevai AT piesprieda brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Krimināllietā tiesātajam Aleksandram Orlovam AT tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz vienu gadu, bet saskaņā ar Amnestijas likumu sodu samazināja uz pusi - sešiem mēnešiem. Rīgas apgabaltiesa viņu bija notiesājusi ar pieciem gadiem slēgta tipa cietumā.

Aleksandram Pancim AT piesprieda viena gada cietumsodu un arī viņam tika piemērots Amnestijas likums - sods samazināts līdz sešiem mēnešiem. Rīgas apgabaltiesa viņam bija piespriedusi četrus gadus slēgta tipa cietumā.

Apsūdzēto Ināru Freimani AT attaisnoja. Iepriekš Rīgas apgabaltiesa viņu bija notiesājusi uz trīs gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz pieciem gadiem.

Prokurors Kārlis Sūna pēc AT sprieduma, kas tika pasludināts 1998.gada 26.novembrī, sacīja, ka pirmo reizi piecdesmit gadu laikā viņam esot pamats šaubīties par tiesas nolasīto spriedumu, savukārt viņa kolēģis prokurors Ivars Krauze tolaik teica: "Šis spriedums ir pavēris zaļo ceļu visiem lielajiem kontrabandistiem."

Tiesājamo advokāti sacīja, ka spriedums netiks pārsūdzēts.

Kadirova advokāts izteicās, ka šī esot lielāka viņa un pārējo advokātu uzvara.

Svarīgākais