Bērns Saldus lielveikalā salauž galvaskausu

Nedēļas sākumā kādā Saldus lielveikalā smagi cieta kāds trīs gadus vecs zēns, kurš izkrita no iepirkumu ratiem, kuros bija iesēdināts, gūstot pakauša kaula lūzumu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Pie cietušā bērna ieradās Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta reanimācijas brigāde, kas viņu nogādāja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā.

"Nozare.lv" sazinājās ar Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu, taču informāciju par bērna veselības stāvokli gūt neizdevās.

Mediķi vecākiem atgādina, ka iepirkumu rati ir paredzēti produktu novietošanai, nevis bērnu vizināšanai. Tomēr gadījumā, ja bērns ir paņemts līdzi, dodoties iepirkties, un vecāki vēlas bērnu sēdināt iepirkumu ratos, jāatceras, ka ratiem ir ļoti atšķirīgas konstrukcijas un smaguma centri un tie ne vienmēr garantē bērnu drošību.

Ja iepirkumu ratiem ir speciāls bērnam paredzēts sēdeklis, parasti ratu augšdaļā, to jāizmanto atbilstoši bērna vecumam un svaram, izvērtējot to, cik bērnam šī sēdvieta ir ērta un droša - vai ir vieta kājām un vai kustoties rati nevar sasvērties un apgāzties.

Gadījumā, ja bērns jau ir pārsniedzis vecumu, kad var ērti sēdēt iepirkumu ratu atveramajā sēdeklī, nereti bērns tiek sēdināts ratu nodalījumā, kas paredzēts produktu novietošanai.

Mediķi uzsver, ka šāds variants ir nedrošs, jo bērns var piecelties kājās un gūt smagas traumas, ratiem sasveroties un krītot gan uz priekšu, gan sāniem.

NMP dienesta mediķi aicina vecākus no iepirkumu ratiem, kuros atrodas bērns, nenovērsties, tos visu laiku pieturēt, jo rati, it sevišķi, ja tie ir tukši, no bērna svara var sasvērties un kopā ar mazuli apgāzties. Vienlaikus jāseko, lai bērns no veikala plauktiem nepaķer viegli sasniedzamas preces, it sevišķi tās, kas var apdraudēt viņa veselību - dažādus ķīmiskos līdzekļus vai saimniecības preces.

Svarīgākais