Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

"Vairāk saules" lieta: Padome uzskata, ka nav ievērota advokāta imunitāte

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) šodien lems par vēstules nosūtīšanu Valsts policijai saistībā ar Kriminālprocesa likumā noteiktās advokātu imunitātes neievērošanu "Vairāk saules" lietā, pavēstīja ZAP priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Rozenbergs skaidroja, ka šāds dienaskārtības punkts parādījies pēc advokāta Jāņa Ešenvalda iesnieguma ZAP, kurā izklāstīts, kā viņam procesuālo darbību "Vairāk saules" lietā laikā tika izņemts mobilais telefons. Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 122.panta normām nav atļauts kontrolēt advokāta juridiskās palīdzības sniegšanai izmantojamās informācijas sistēmas un sakaru līdzekļus, noņemt informāciju no tiem un iejaukties to darbībā.

Ešenvalds vērsies pie procesa virzītāja "Vairāk saules" lietā saistībā ar viņa mobilā telefona, iespējams, pretlikumīgo izņemšanu kratīšanas laikā

Jau vēstīts, ka restorānu tīkla "Vairāk saules" pastarpināto īpašnieku AS "VVS Holding" padomes loceklis un zvērināts advokāts Ešenvalds uzskata, ka "Vairāk saules" lietā pārkāpta viņa advokāta imunitāte.

Ešenvalds aģentūru LETA informēja, ka ir vērsies pie procesa virzītāja "Vairāk saules" lietā saistībā ar viņa mobilā telefona, iespējams, pretlikumīgo izņemšanu kratīšanas laikā. Viņš norādīja, ka Kriminālprocesa 122.pants paredz advokāta imunitāti, tostarp, liedzot izņemt viņa sakaru līdzekļus.

Jurists skaidroja, ka atbilstoši likuma normām viņam atbildi no procesa virzītāja vajadzēja saņemt trīs dienu laikā, taču atbilde neesot saņemta, tādēļ viņš plāno vērsties prokuratūrā ar sūdzību. Ešenvalds pieļāva, ka lietā viņam piemērots liecinieka statuss. Izņemot mobilo telefonu, citi sakaru līdzekļi viņam neesot izņemti.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, restorānu tīkla "Vairāk saules" īpašniece SIA "Vēl vairāk saules" dibināta 2002.gadā. Uzņēmums pieder tā dibinātāja Endija Bērziņa vadītajai AS "VVS Holding", kurā viens no padomes locekļiem ir Ešenvalds. 2017.gadā "Vēl vairāk saules" strādāja ar 4,715 miljonu eiro apgrozījumu un 216 122 zaudējumiem.

Jau vēstīts, ka VP aizdomās par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā "Vairāk saules" 12.jūnijā aizturēja četras ar restorānu tīklu saistītas personas. Policijai ir aizdomas, ka noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro zaudējumi.

Saistībā ar notikušo policija aizturēja četras personas, tostarp "Vēl vairāk saules" galveno grāmatvedi Mariku Vītoliņu.

Kā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", policija uzskatot, ka "Vēl vairāk saules" piegādes vadītājs Dmitrijs Balaba it kā esot sarūpējis nelegāli radītu datorprogrammu, kuru nodevis IT speciālistam Edgaram Štrombergam, kurš modificējis kases aparātus, lai samazinātu dienas ienākumus katrā restorānā. Pēc tam daļa skaidrās naudas izmaksāta darbiniekiem aplokšņu algās. Šo shēmu it kā palīdzējusi noslēpt uzņēmuma grāmatvede.

Policija uzskatot, ka uzdevumus IT speciālistam Štrombergam devis Aivo Šneiders, kurš ir "Vairāk saules" līdzīpašnieks, bet ikdienā strādā virtuvē.

Uzņēmuma pārstāvji kategoriski noliedz policijas pārmetumus un pieļauj, ka notikušais ir konkurentu provokācija. Vēlāk publiski izskanēja, ka īsu brīdi pēc tam, kad Valsts policija bija sākusi kratīšanu uzņēmuma "Vairāk saules" restorānos, vairāki Rīgas tirdzniecības centri saņēmuši e-pastus no konkurējošā picēriju tīkla "Čili pica", ko pārvalda Lietuvā reģistrētā uzņēmuma "Čili Holdings" meitasfirma.