VID kratīšanas "Russkoje Radio" un "Super FM" veicis, izmeklējot 7,6 miljonu latu legalizēšanuanu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) jūnija sākumā veicot kratīšanas vairākās Latvijas vietās, izmeklējot jūnija sākumā atklāto ap 7,6 miljonu latu legalizēšanu, veikusi kratīšanas arī "Russkoje Radio" un "Super FM".

VID aģentūrai LETA ne apstiprināja, ne noliedza abu konkrēto uzņēmumu nosaukumus, kuros veiktas kratīšanas, uzsverot, ka jūnija sākumā atklātajā lietā veiktas kopumā 17 kratīšanas, lai gan 3.jūnijā sniegtajā informācijā VID vēstīja par 16 minētajā naudas atmazgāšanas lietā īstenotām kratīšanām.

Kā ziņots, VID 3.jūnijā informēja, ka šonedēļ ir apturējusi šogad jau sestā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb "naudas atmazgāšanu" saistīta grupējuma darbību, kas no 2009.gada sākuma varētu būt legalizējis 7,6 miljonus latu, kur valstij nodarītie zaudējumi nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) veidā bijuši ap 1,3 miljonu latu kaitējumu.

VID ierosinājis kriminālprocesu, kura laikā noskaidrots, ka krāpšanas shēmu izmantojuši vismaz divi Latvijas vadošie gaļas pārstrādes un vairumtirdzniecības uzņēmumi, kas savu produkciju piegādā arī lielveikalu tīkliem, kā arī kāds inkasācijas pakalpojumu sniegšanas uzņēmums.

Raidījums "Nekā Personīga" 6.jūnijā vēstīja, ka shēmā aizdomās par naudas atmazgāšanu tiek turēts Ogres domes deputāts Arvis Auziņš un tajā iesaistīts arī Tukuma gaļas pārstrādes un tirdzniecības uzņēmums "Meat market", kas kādā jaunā projekta dzīvoklī Tukumā reģistrēts kopā ar citu firmu - "Ventspils gaļa".

"Nekā Personīga" vēstīja, ka Auziņš ar dažādu firmu starpniecību esot piedāvājis "labiem draugiem un paziņām" nokrāpt valstij PVN un viņš sācis darboties 2009.gadā, kad arī ieradies pie "Nekā personīga" ar ierosinājumu dot kukuli, lai raidījums nerādītu reportāžu par Kombuļu lāzeršovu.

FPP Izmeklēšanas daļas vadītāja Ļubova Švecova "Nekā Personīga" norādīja: "Nepamatoti deklarācijās tiek uzrādīti darījumi un iekļauti priekšnodokļi, PVN, lai samazinātu budžetā maksājamo summu pievienotās vērtības jomā. Standartā tiek noformēti dokumenti, darījumi, kas reāli nenotiek, nauda tiek izlaista caur vienu vai diviem vai trim fiktīviem uzņēmumiem, kuri atrodas kontrolē organizētās noziedzības grupējuma un pēc tam tiek atgriezta atpakaļ tam pašam uzņēmumam, lai viņš varētu veikt izmaksas tām pašām aplokšņu algām, vai kaut kādiem citiem personīgiem tēriņiem vai citiem mērķiem".

Turklāt naudas atmazgāšanas lietā Auziņš neesot darbojies viens. FPP pārbaudot, kāda loma shēmā bijusi Ķeguma novada domes iepirkumu komisijas loceklei Zandai Biķei, vēstīja "TV3" raidījums, norādot, ka viņas vīrs Aigars Biķis - esot Ķeguma novada domes deputāts no "Zaļās partijas", ko Ogres domē savulaik pārstāvējis Auziņš.

"Super FM" dibinātājs un līdzīpašnieks Uģis Polis "Nekā Personīga" noliedzis līdzdalību naudas atmazgāšanā, bet apliecinājis, ka FPP darbinieki ar kratīšanas sankciju uzņēmumā ieradušies.

LETA jau ziņoja, ka FPP sāktajā kriminālprocesā aizdomās turamās personas statuss piemērots divām personām, kurām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - policijas uzraudzība.

FPP 19.maijā sākusi kriminālprocesu par grupējuma darbībām, kuru mērķis bijis samazināt valsts budžetā maksājamo PVN apmēru vairākiem desmitiem reāli strādājošu uzņēmumu un legalizēt noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus.

Shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā.

Svarīgākais