Piecos mēnešos VID konfiscējusi vairāk kā 150 kilogramus narkotiku un 32,7 miljonus cigarešu

Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Muitas kriminālpārvalde, prioritāri apkarojot organizētās noziedzības darbību muitas noteikumu pārkāpumu jomā un vienlaikus pastiprinot cīņu akcīzes preču kontrabandas apkarošanas jomā, šī gada piecos mēnešos uzsākto kriminālprocesu ietvaros kopumā izņēmusi savas pastāvēšanas laikā lielāko narkotiku un cigarešu daudzumu atbilstošā laika periodā – kopumā vairāk kā 150 kilogramus dažādu narkotisko vielu, 18,2 tonnas tabakas un 32,7 miljonus dažādu marku cigarešu.

"Pastiprinot cīņu organizētās noziedzības apkarošanas jomā, kā arī veicot pastiprinātus pasākumus akcīzes preču kontrabandas apkarošanas jomā, VID Muitas kriminālpārvaldes darbiniekiem izdodas atklāt arvien vairāk kontrabandas gadījumu un izņemt arvien lielākus nelikumīgi ievestu akcīzes preču un narkotisko vielu apjomus. Tajā pašā laikā jāatzīmē, ka līdz ar šo mūsu pastiprināto pasākumu veikšanu mūsu darbinieku darbs kļūst arvien sarežģītāks un arī bīstamāks. Likumpārkāpēji arvien biežāk mēdz nepakļauties mūsu darbinieku rīkojumiem, mēdz fiziski pretoties muitas kontroles pasākumu laikā, līdz ar to veicot personu aizturēšanu, arvien biežāk darbinieki spiesti pielietot roku dzelžus un fizisku spēku. Tāpat kontrabandisti izmanto arvien sarežģītākas metodes, lai paslēptu preci, ko mēģina ievest nelikumīgā veidā,"stāsta VID Muitas kriminālpārvaldes direktors Marjans Burijs.

Kopumā šī gada piecos mēnešos VID Muitas kriminālpārvaldē uzsākti 143 kriminālprocesi, kas gandrīz divas reizes pārsniedz pagājušā gada attiecīgajā periodā uzsākto kriminālprocesu skaitu (2009.gada piecos mēnešos – 74 kriminālprocesi). Kriminālvajāšanas uzsākšanai šī gada piecos mēnešos nosūtīti 66 kriminālprocesi (pagājušā gada attiecīgajā periodā – 47 kriminālprocesi). Salīdzinot 2009.gada un 2010.gada piecos mēnešos uzsākto kriminālprocesu struktūru, var secināt, ka joprojām vislielākais uzsākto kriminālprocesu īpatsvars ir saistīts ar narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu, kā arī akcīzes preču kontrabandu. Šogad par narkotisko vai psihotropo vielu kontrabandu uzsākti 83 kriminālprocesi, kas ir 58% no visiem kriminālprocesiem (pagājušā gada attiecīgajā periodā – 37 kriminālprocesi, kas bija 50% no visiem uzsāktajiem kriminālprocesiem). Par akcīzes preču kontrabandu šogad uzsākti 54 kriminālprocesi, kas ir 37% no visiem uzsāktajiem kriminālprocesiem (pagājušā gada attiecīgajā periodā – 31 kriminālprocess, kas attiecīgi bija 41% no visiem uzsāktajiem kriminālprocesiem).

Uzsākto kriminālprocesu ietvaros šī gada piecos mēnešos kopumā izņemti vairāk kā 150 kg dažādu narkotisko vielu, uzsākto kriminālprocesu un sastādīto administratīvo pārkāpumu ietvaros kopumā izņemtas 18,2 tonnas tabakas un 32,7 miljoni dažādu marku cigarešu, kas ir divreiz vairāk kā pagājušā gada attiecīgajā periodā (salīdzinājumam – pagājušā gada piecos mēnešos uzsākto kriminālprocesu un sastādīto administratīvo pārkāpumu protokolu ietvaros tika izņemti 13,9 miljoni dažādu marku cigarešu). Šogad uzsākto kriminālprocesu ietvaros izņemti arī 1 603 litri alkohola (pagājušajā gadā attiecīgajā periodā – 231,8 litri) un citas preces. Ja kopējais šī gada piecos mēnešos izņemtais tabakas un cigarešu daudzuma apjoms (32,7 miljoni cigarešu un 18,2 tonnas tabakas) tiktu realizēts, valstij nodarītie zaudējumi nenomaksāto nodokļu veidā būtu 6,19 milj. latu.

VID Muitas kriminālpārvaldes veikto akcīzes preču nelegālas aprites ierobežošanas pasākumu rezultātā šī gada piecos mēnešos izņemtas aptuveni 30 tonnas spirta. Lietu materiāli nodoti izskatīšanai Valsts policijas Ekonomikas policijas birojam.

Svarīgākais