VID aptur kārtējā "naudas atmazgātāju grupējuma" darbību

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) pagājušajā nedēļā liegusi darboties "naudas atmazgātāju grupējumam", kurš sniedzis pakalpojumus ap 104 reāli strādājošiem uzņēmumiem, kas darbojušies apsardzes, reklāmas un kafijas biznesā, šodien žurnālistus informēja VID FPP direktora vietniece Ļubova Švecova.

Shēmā iesaistīti ap 104 reāli strādājoši uzņēmumi, no kuriem VID "aktīvi" sola strādāt ar 78 uzņēmumiem, kas izmantojuši "naudas mazgāšanas" pakalpojumus.

FPP divus noziedzīgā grupējuma dalībniekus izdevies pieķert naudas līdzekļu - 190 000 eiro (133 532 latu) - nodošanas brīdī, kad no Lietuvas jau ar legalizētu minēto naudas summu bija ieradies kurjers, kurš to plānojis nodot otrai shēmā iesaistītajai personai.

Kopumā shēmā laikā no 2009.gada janvāra līdz 2010.gada aprīlim legalizējis gandrīz 6 miljonus latu un, nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli (PVN), nodarījis valsts budžetam kaitējumu aptuveni 1,2 miljonu latu apmērā.

VID šajā lietā veicis kratīšanu pie iepriekš par VID FPP darbinieka slepkavības organizēšanu notiesātas personas, kā arī tika aizturēta kāda kriminālajās aprindās pazīstama persona, informēja Švecova.

Švecova žurnālistiem uzsvēra, ka šī lieta ir īpaša ar to, ka VID vēršas arī pret reāli strādājošiem uzņēmumiem un to amatpersonām, kas izmanto naudas atmazgāšanas organizatoru pakalpojumus, turklāt VID vēršas pret tā saucamajiem "klientiem", kuriem arī piemērots aizdomās turēto personu statuss.

VID aizdomās turēto personu statusu noteicis kopumā piecām personām, no kurām divus vīriešus VID uzskata par shēmas organizatoriem. Visām piecām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Pie shēmas organizatoriem pieskaitāms arī kādreizējā FPP darbinieka Helmuta Skujas slepkavības lietā notiesātais, kura identitāti Švecova atteicās atklāt. FPP amatpersona ne apstiprināja ne noliedza, ka minētā persona patlaban izcieš cietumsodu Vecumnieku atklātā tipa cietumā.

Sergejs Vincelovičš, kuram 2004.gadā tika piespriests 15 gadu cietumsods, patlaban izcieš sodu Vecumnieku atklātā tipa cietumā, kur notiesātais tika pārvests 2008.gada nogalē, aģentūru LETA informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP).

Šāda tipa cietumā ieslodzītie var strādāt ārpus ieslodzījuma vietas teritorijas. Konkrētajā gadījumā Vincelovičs strādājot Rīgā, norādīja IeVP. Cietumā viņš labi uzvedoties un par šo personu neesot sliktas atsauksmes. Brīvības atņemšanas soda izciešanas termiņš Vincelovičam beigsies 2014.gadā, informēja IeVP.

Kā informēja Švecova, VID minētajā lietā veicis kratīšanu pie FPP darbinieka Helmuta Skujas slepkavības organizēšanu notiesātas personas, kā arī tika aizturēta kāda kriminālajās aprindās pazīstama persona. Kopumā veiktas 29 kratīšanas 13 noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās, kā arī četros birojos un 12 automašīnās Rīgā, Jūrmalā, Mārupē, Babītē un Dreiliņos.

Kopumā kratīšanu laikā izņemts liels skaits "fiktīvu" uzņēmumu zīmogu, kodu kalkulatoru, dokumentu, kā arī ar noziedzīga nodarījuma izdarīšanu saistīti rīki - datori un zibatmiņas.

Pēc Švecovas teiktā, šī ir vislielākā realizācija pēc aizturētās skaidras naudas līdzekļu apjoma, jo FPP izņēmusi 194 290 eiro, 360 latus, 33 360 eiro un 965 ASV dolārus.

Kā uzsvēra Švecova, jūnija sākumā VID īstenojis divas realizācijas, no kurām 3. un 4.jūnijā īstenotā esot īpaša ar to, ka VID lūdzis specvienības "Omega" palīdzību aizdomās turēto aizturēšanas brīdī.

Švecova klāstīja, FPP bijis zināms, ka gan kurjers, gan naudas saņēmējs esot sportiskas miesas būves un nodarbojušies ar austrumu cīņām, tādējādi pastāvējušas bažas par reālas pretošanās draudiem.

Abas personas aizturētas naudas saņemšanas un nodošanas brīdī; aizturētas personas aizturētas uz 48 stundām.

Pārreģistrācijas liegums uzlikts kopumā 67 transportlīdzekļiem, kas pieder septiņiem reāli strādājušiem uzņēmumiem, kas izmantoja noziedzīgās shēmas pakalpojumus.

Starp šiem transportlīdzekļiem atrodami arī vairāki ekskluzīvi spēkrati kā, piemēram, "Jaguar XF", "Lexus LS430", "Mercedes Benz S500", "Audi Q7", "Range Rover" un citi.

Svarīgākais