Augustā tiesa sāks skatīt krimināllietu par korupciju, kurā iesaistīti policisti

Šā gada augusta beigās Rīgas apgabaltiesa slēgtā sēdē sāks izskatīt krimināllietu par kukuļņemšanu un nodarbošanos ar nelikumīgu alkoholisko dzērienu tirdzniecību, kurā apsūdzēti divi Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicijas pārvaldes (KrPP) darbinieki un vēl kāda persona.

Kā liecina dati Latvijas tiesu portālā, krimināllietu Rīgas apgabaltiesa plāno sākt skatīt 26.augustā plkst.10.

Kā epriekš pastāstīja Ziemeļu rajona prokuratūras prokurors Igors Gerasimins, izskatīšanai tiesā lieta nodota šā gada 13.maijā. Saskaņā ar kriminālprocesa materiāliem, kukuļus pieņēmis un spirtu tirgojis tikai viens policists, bet otrs VP darbinieks apsūdzēts vien par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kā norādīja prokurors, viens policists apsūdzēts pēc četriem Krimināllikuma (KL) pantiem - 221.1 panta 2.daļas, 221.2 panta 2.daļas, 318.panta 2.daļas un 320.panta 2.daļas. Proti, par nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju atkārtoti, lielā apmērā, personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās, par nelikumīgu alkoholisko dzērienu glabāšanu un pārvietošanu lielā apmērā. Tāpat viņš apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļa pieprasīšanu un apzināti prettiesisku pieņemšanu atkārtoti. Bargākais sods, ko šis policists var saņemt, ir brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem un mantas konfiskācija.

Otrs policists apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Savukārt trešā persona apsūdzēta par nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju lielā apmērā, personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās un par nelikumīgu alkoholisko dzērienu glabāšanu un pārvietošanu lielā apmērā.

Pēc prokurora teiktā, policists, kurš apsūdzēts pēc četriem KL pantiem, no divām personām pieprasījis un pats prettiesiski pieņēmis kukuļus. Tos viņš prasījis no cilvēkiem, kuri nodarbojas ar nelikumīgu alkoholisko dzērienu glabāšanu, pārvietošanu un realizāciju. Policists, lai pievērtu acis uz šīm nelikumībām, no viena cilvēka saņēma ik mēneša kukuli 150 un 200 latu, bet otram cilvēkam ik mēnesi bija jāmaksā 50 latu, uzskata prokuratūra.

Interesanti, ka viens no šiem kukuļdevējiem bija izmeklēšanas eksperimenta dalībnieks. Otrs gan bijis reāls kukuļdevējs, taču pret viņu kriminālprocess par kukuļdošanu tika izbeigts saistībā ar to, ka viņš pats ieradies pie likumsargiem un liecinājis par šī policista darbībām. Šādu iespēju - atbrīvot no kriminālatbildības personu, kura pati labprātīgi paziņojusi par kukuļdošanu, paredz KL.

Šim policistam, kurš apsūdzēts pēc četriem KL pantiem, tiek inkriminētas vairākas epizodes gan par nelegālā alkohola tirgošanu, gan kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Izmeklēšanas laikā gan nav noskaidrots, kur policists ieguvis spirtu.

Otrs policists apsūdzēts par to, ka viņš, veicot tiešos dienesta pienākumus - nelegālu cigarešu izņemšanu, dokumentos nav norādījis visas izņemtās nelegālās akcīzes preces, bet mazāku daudzumu. Dokumentos nenorādītās nelegālās cigaretes viņš izmantojis savām vajadzībām.

Savukārt ar otro policistu saistītā privātpersona pati apsūdzēta pēc četriem likuma pantiem. Šīs personas garāžā tika konstatēti vairāk nekā 500 litru nelegālā spirta.

Abiem policistiem kā drošības līdzekļi piemēroti aizliegums tuvoties noteiktai personai un aizliegums izbraukt no valsts. Privātpersonai piemērotais drošības līdzeklis ir nodošana policijas uzraudzībā.

Procesu šajā lietā pērn uzsāka VP Iekšējās drošības biroja darbinieki.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais