Iereibušu motociklistu kļūst mazāk, velosipēdistu - vairāk

© nra.lv

Šā gada piecos mēnešos, braucot reibumā, pieķerti 18 motociklisti, kas ir uz pusi mazāk nekā pērn analogā laika posmā. Toties šā gada piecos mēnešos reibumā pieķerti 1353 velosipēdisti, kas ir aptuveni divas reizes vairāk nekā pagājušajā gada tādā pašā laika posmā, liecina Satiksmes uzraudzības biroja apkopotie dati.

Valsts policijas preses pārstāve Linda Neimane-Zobena aģentūrai LETA pastāstīja, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos uz Latvijas ceļiem dzīvību zaudējuši pieci motociklisti, bet pērn - divi. Šogad gājuši bojā četri velosipēdisti un viens mopēdists, taču ievainoto skaits gan ir visai liels. Piemēram, dažādas traumas avārijās šogad guvuši 76 riteņbraucēji, 26 mopēdisti, viens triciklists, četri kvadraciklu vadītāji, kā arī 46 motociklisti.

Kā liecina policijas apkopotā informācija, motociklu vadītāji šogad uz ceļiem uzvedušies labāk, jo lielākā daļa rādītāju ir samazinājusies aptuveni uz pusi, savukārt vairāk pārkāpumu šogad izdarījuši velosipēdisti. Tas gan arī esot saistīts ar faktu, ka ar katru gadu pieaug velobraucēju skaits, līdz ar to arī pārkāpumu skaits pieaug. Arī mopēdu vadītāji šogad daudz labāk uzvedušies uz ceļiem nekā pērn un arī 2008.gadā.

Par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem šā gada piecos mēnešos 286 motociklu vadītājiem noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli, bet pērn analogā laika posmā to skaits bija 450. Šogad motociklisti bijuši iesaistīti 75 ceļu satiksmes negadījumos, bet pērn - 314.

Velosipēdistiem šogad noformēts jau 3061 protokols, bet pagājušajā gadā to skaits bija 2049. Piecos mēnešos riteņbraucēji bija iesaistīti 112 avārijās, bet pērn - 134.

Lielākā daļa iepriekšminēto pārkāpumu izdarīti tieši pēdējo divu mēnešu laikā - aprīlī un maijā, kad arī atsākās aktīvā moto un velo sezona.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.