Muitas kriminālpārvalde šogad konfiscējusi 150 kilogramus narkotiku

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde (MKrP) šogad uzsāktajos kriminālprocesos aizturējusi vairāk nekā 150 kilogramus narkotiku.

VID norāda, ka šis ir lielākais narkotiku apjoms, ko MKrP kopš izveidošanas izdevies piecu mēnešu periodā aizturēt, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas daļā.

Tāpat piecos mēnešos izņemti vairāk nekā 32,7 miljoni cigarešu un 18,2 tonnas tabakas. Ja tas tiktu realizēts, tad valstij nodarītie zaudējumi nenomaksāto nodokļu veidā būtu 6,19 miljoni latu.

VID norāda, ka MKrP šogad prioritāri apkaro organizētās noziedzības darbību muitas noteikumu pārkāpumu jomā un vienlaikus pastiprina cīņu akcīzes preču kontrabandas apkarošanas jomā, tādejādi aizturētās akcīzes preces ir šo pasākumu rezultāts.

Kopumā piecos mēnešos VID MKrP uzsākti 143 kriminālprocesi, kas gandrīz divas reizes pārsniedz pagājušā gada attiecīgajā periodā uzsākto kriminālprocesu skaitu, kad tika uzsākti 74 kriminālprocesi.

Salīdzinot 2009.gada un 2010.gada piecos mēnešos uzsākto kriminālprocesu struktūru, VID secina, ka joprojām vislielākais uzsākto kriminālprocesu īpatsvars ir saistīts ar narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu, kā arī akcīzes preču kontrabandu.

Šogad par narkotisko vai psihotropo vielu kontrabandu uzsākti 83 kriminālprocesi, kas ir 58% no visiem kriminālprocesiem. Pērn šajā laikā bija sākti 37 kriminālprocesi, kas bija 50% no visiem uzsāktajiem kriminālprocesiem.

Par akcīzes preču kontrabandu šogad uzsākti 54 kriminālprocesi, kas ir 37% no visiem uzsāktajiem kriminālprocesiem. Pērn šajā laikā bija uzsākts 31 kriminālprocess, kas attiecīgi bija 41% no visiem uzsāktajiem kriminālprocesiem, informē VID.

VID MKrP direktors Marjans Burijs uzskata, ka pastiprinot cīņu organizētās noziedzības apkarošanas jomā, kā arī veicot pastiprinātus pasākumus akcīzes preču kontrabandas apkarošanas jomā, pārvalde darbiniekiem izdodas atklāt arvien vairāk kontrabandas gadījumu un izņemt arvien lielākus nelikumīgi ievestu akcīzes preču un narkotisko vielu apjomus.

Burijs atzīmēja, ka līdz ar šiem pastiprinātajiem pasākumiem "darbinieku darbs kļūst arvien sarežģītāks un arī bīstamāks", turklāt likumpārkāpēji arvien biežāk mēdz nepakļauties VID darbinieku rīkojumiem, mēdz fiziski pretoties muitas kontroles pasākumu laikā, līdz ar to, veicot personu aizturēšanu, arvien biežāk VID darbinieki spiesti pielietot roku dzelžus un fizisku spēku.

Tāpat kontrabandisti izmanto arvien sarežģītākas metodes, lai paslēptu preci, ko mēģina ievest nelikumīgā veidā, norādīja Burijs.

Kriminālvajāšanas uzsākšanai šā gada piecos mēnešos nosūtīti 66 kriminālprocesi. Pērn šajā laikā VID MKrP bija lūgusi sākt kriminālvajāšanu 47 kriminālprocesos.

MKrP veikto akcīzes preču nelegālas aprites ierobežošanas pasākumu rezultātā šī gada piecos mēnešos izņemtas aptuveni 30 tonnas spirta. Lietu materiāli nodoti izskatīšanai Valsts policijas Ekonomikas policijas birojam.

Tāpat šogad uzsākto kriminālprocesu ietvaros izņemti arī 1603 litri alkohola un citas preces.

Svarīgākais