Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Mazā Ivana lietā apsūdzētajai policistei tiesas priekšā nebūs jāstājas

© F64

Bijusī Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes darbiniece, kura tika apsūdzēta par bezdarbību pērn mežā pie Liepājas bojā gājušā piecgadnieka Ivana Berladina meklēšanas laikā, sodīta ar piespiedu darbu, informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Izvērtējot lietas materiālus un apstākļus, kā arī to, ka bijusī policiste savu vainu izdarītajā ir atzinusi un to nožēlo.

Bijušajai policistei tiesas priekšā nebūs jāstājas, jo 24.aprīlī Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurors ir pieņēmis prokurora priekšrakstu par sodu bijušajai VP amatpersonai, kura saņemto informāciju par Ivana iespējamo atrašanās vietu nebija nodevusi tālāk amatpersonām, kuras īstenoja zēna meklēšanu.

"Izvērtējot lietas materiālus un apstākļus, kā arī to, ka bijusī policiste savu vainu izdarītajā ir atzinusi un to nožēlo", prokurors ir pieņēmis prokurora priekšrakstu par sodu, piemērojot apsūdzētajai piespiedu darba stundas. Prokuratūrā neatklāja, ar cik piespiedu darba stundām bijusī policiste sodīta, vien norāda, ka "piemērots maksimālais piespiedu daba stundu skaits, kāds bija iespējams".

Jau ziņots, ka Kurzemes tiesu apgabala prokuratūra šopavasar cēla apsūdzību bijušajai VP Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonai par bezdarbību Berladina meklēšanas laikā. Apsūdzība bija celta pēc Krimināllikuma (KL) 319.panta trešās daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. KL par to paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Apsūdzību bijušajai policistei Kurzemes tiesas apgabala prokuratūru lūdza celt Iekšējās drošības birojs (IDB). Izmeklēšanā noskaidrots, ka VP Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersona pērn 2.jūlijā, dienu pēc zēna pazušanas, pildot amata pienākumus, telefoniski bija saņēmusi vairākus zvanus par Ivana iespējamo atrašanās vietu. "Konkrēti tika saņemts viens zvans par to, ka Ivanam līdzīgs zēns aizbraucis līdz maršruta galapunktam Dubeņos," norādīja IDB pārstāve Diāna Petersa.

Minētā informācija netika nodota tālāk amatpersonām, kuras īstenoja zēna meklēšanu. "Tādējādi informācija par iespējamo zēna atrašanos Grobiņas novada Dubeņos netika pārbaudīta uzreiz 2017.gada 2.jūlijā. Meklēšanas pasākumi Grobiņas novada Dubeņos un apkārtējā teritorijā tika uzsākti tikai 2017.gada 9.jūlijā, kur 2017.gada 11.jūlijā zēns tika atrasts miris," informēja IDB.

Šī policijas darbiniece no dienesta VP ir atbrīvota.

Pagājušajā vasarā Liepājas pusē policija un brīvprātīgie desmit dienas meklēja bezvēsts pazudušu piecus gadus vecu zēnu, kurš no savas dzīvesvietas Liepājā, Pāvilostas ielā, bija izgājis 1.jūlijā aptuveni plkst.8.30. Policija bija noskaidrojusi, ka puika viens pats, visticamāk, sajaucot pieturvietas, aizbraucis ar autobusu Grobiņas virzienā. Pazudušais zēns 11.jūlijā tika atrasts miris Grobiņas novada Dubeņos meža masīvā brikšņos.

VP sākusi kriminālprocesus, lai precīzi noskaidrotu gan zēna pazušanas un nāves apstākļus, gan izvērtētu iespējamo vecāku un autobusa šofera, kurš veda zēnu viņa pazušanas dienā, atbildību. Pagaidām nav zināms, kad izmeklēšanu varētu pabeigt.