Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Finanšu policija šogad konfiscējusi 107 900 latus noziedzīgi iegūtu līdzekļu

Šā gada piecos mēnešos Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) uzsākusi 265 kriminālprocesus par noziegumiem valsts ieņēmumu jomā, un šajos procesos ar tiesas lēmumu par noziedzīgi iegūtiem atzīti 107 900 lati, kas jau konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā.

Savukārt tieši saistībā ar organizētās noziedzības grupējumu darbību šogad FPP uzsākusi kopumā sešus kriminālprocesus, kuros kopumā iesaistīti vairāk nekā 230 uzņēmumi un jau veiktas 76 kratīšanas, informē VID.

Šajos kriminālprocesos, kas saistīti ar organizētās noziedzības grupējumu darbību, par aizdomās turētām personām atzītas jau 17 personas, arestēti septiņi nekustamie īpašumi.

Savukārt, lai nodrošinātu iespējamo valstij radīto zaudējumu atlīdzināšanu, šo kriminālprocesu ietvaros uzņēmumu un privātpersonu kontos arestēti un apturēti dažādās valūtās kopumā vairāk nekā 90 500 latu.

Visos FPP lietvedībā esošajos kriminālprocesos VID piecos mēnešos uzņēmumu un privātpersonu kontos arestējis un apturējis kopumā 273 700 latu plūsmu. Arests noteikts 36 nekustamiem īpašumiem.

VID FPP direktora pienākumu izpildītāja un Izmeklēšanas daļas vadītāja Ļubova Švecova atzīst, ka tieši organizētās noziedzības grupējumu darbības rezultātā, gan izvairoties no nodokļu nomaksas, gan arī mēģinot izkrāpt no budžeta finanšu līdzekļus, valsts budžetam tiek nodarīti ievērojami zaudējumi.

Viņa norāda, ka FPP prioritāri strādā šo grupējumu darbību apturēšanas jomā.

Organizētās noziedzības grupējumu atklāšana un kriminālprocesu izmeklēšana kļūst arvien sarežģītāka un laikietilpīgāka, norāda Švecova, atzīmējot, ka noziedznieki izmanto sarežģītākas krāpšanas shēmas, kurās iesaistīts lielāks skaits uzņēmumu, tostarp fiktīvu uzņēmumu, kā arī tiek izmantotas ārvalstu kredītiestādes naudas līdzekļu pārskaitījumiem.

Šogad FPP kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi 165 kriminālprocesus, kuros kopējais konstatētais valstij nodarīto zaudējumu apjoms ir 14,6 miljoni latu.