Rudbāržu meitenīte mirusi smagas galvas traumas dēļ

Tiesu medicīniskajā ekspertīzē secināts, ka pirms diviem mēnešiem Skrundas novada Rudbāržos mirušās trīs gadus vecās meitenītes nāves iemesls ir smaga galvas trauma, turklāt tā iegūta apmēram divas nedēļas pirms nāves iestāšanās, nra.lv apstiprināja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse.

Galvas traumas smagums un nopietnība ir cēloniskā sakarībā ar bērna nāvi, atzinuši eksperti. Tomēr nav pierādījumu, ka bērns būtu fiziski ietekmēts, tāpēc policija pieturās pie versijas, ka meitenīte ir guvusi traumu nokrītot un sasitoties. „Bērns bijis hiperaktīvs, jau vairākas reizes bijušas dažādas traumas un aizbildņi viņu regulāri veduši pie ārsta,” stāsta J. Knīse. Viņa norāda, ka par aizbildņu atbildību lems tiesa, bet policija, apkopojot visu izmeklēšanā iegūto informāciju, pieņēmusi lēmumu kriminālprocesa lietu pārkvalificēt jau pēc konkrēta Krimināllikuma panta par atstāšanu bez palīdzības.

Lieta ir nodota kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrā. Vai aizbildņi ir atstājuši bērnu bez palīdzības, zinot, ka viņa ir stipri sasitusies, jeb, iespējams, viņi to nebija pamanījuši, tāpēc pie ārsta nav aizveduši. „Bail izdarīt secinājumus, tomēr, iespējams viņu lēmums nevest bērnu pie ārsta ir bijis liktenīgs un šajā situācijā tas nav bijis pareizs,” saka J. Knīse. Aizbildņiem ir piemērots drošības līdzeklis nesaistīts ar apcietinājumu.

Skrundas Sociālā dienesta vadītāja Anda Vītola nra.lv stāstīja, ka dienesta darbinieki runājuši ar meitenītes audžumammu un viņa atklājusi, ka mazulīte nomirusi mammai rokās krampju lēkmē. Tobrīd neviens nezināja, kas būtu izraisījis šos krampjus, taču tagad, ņemot vērā ekspertu secināto, krampju lēkme, visticamāk, bijusi smagās galvas traumas dēļ.

Sociālais dienests vecākus raksturoja kā strādīgus, atsaucīgus. Ģimene bijusi arī dienesta redzeslokā kā mazturīgie, saņēmuši regulāru palīdzību. Ģimenē bez mirušās meitenītes ir trīs lielākas meitas. A. Vītola stāsta, ka mazā meitenīte bija audžumeitiņa, ievietota šajā ģimenē tikai pērnā gada decembrī. Pirms tam viņa bija dzīvojusi sociālā riska ģimenē, kur māte nerūpējās par viņu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais