Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Persona, iespējams, valsts budžetam nodarījusi 700 000 eiro lielus zaudējumus

© pixabay.com

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai š.g. marta beigās nosūtīja kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu pret fizisku personu, kuras iespējamo noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk kā 700 000 euro apmērā.

Veicot apjomīgu izmeklēšanu tika noskaidrots, ka fiziska persona, pret kuru lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, iespējamo noziedzīgo darbību īstenošanai pēc identiskās shēmas izmantojusi Latvijā un Lietuvā reģistrētus uzņēmumus.

Latvijā reģistrētie uzņēmumi veica saimniecisko darbību, deklarējot preces piegādi un pakalpojumu sniegšanu, aprēķinot valsts budžetam maksājamo pievienotās vērtības nodokli, bet aprēķināto nodokļu nomaksu neveica, tādejādi maldinot nodokļu administrāciju par finanšu līdzekļu trūkumu, ka darījumu partneri nav norēķinājušies, līdz ar to nav finanšu līdzekļu, lai nomaksāt tekošos nodokļus.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka shēmā iesaistīto uzņēmumu darījumu partneri pēc vienošanās ar personu, pret kuru lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, novirzīja naudas līdzekļus uz šai personai piederošo Lietuvā reģistrēta uzņēmuma kontiem. Tā rezultātā šie finanšu līdzekļi nonāca šīs pašas fiziskās personas rīcībā, kurus tā izmantoja pēc saviem ieskatiem dažādām citām vajadzībām.

Minēto darbību rezultātā aprēķinot, deklarējot, bet ļaunprātīgi neveicot nodokļu maksājumus valsts budžetā, valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk kā 700 000 euro apmērā.

Kriminālprocesā apvienoti trīs VID Finanšu policijas pārvaldē 2014.gadā uzsāktie kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 218.panta 2.daļas. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.