Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Nākamnedēļ atsāks skatīt krimināllietu par mēģinājumu nopirkt traktorista tiesības

Ceturtdien, 3.jūnijā, plkst.10 Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu palātā plānots atsākt skatīt krimināllietu par bijušā Militārās izlūkošanas dienesta darbinieka, 1973.gadā dzimušā Arta Vilčuka iespējamo mēģinājumu nelikumīgā veidā iegūt traktora vadītāja tiesības.

Iepriekšējā tiesas sēde šajā lietā notika pērn 18.augustā, kad lietas izskatīšanā tika pasludināts pārtraukums saistībā ar lēmumu par eksperta pieaicināšanu. Toreiz nākamās sēdes datums vēl nebija zināms.

Kā ziņots, Latgales apgabaltiesa 2008.gada 22.septembrī nolēma, ka Vilčuks atzīstams par vainīgu mēģinājumā nelikumīgi iegūt traktorista tiesības. Pirmās instances tiesa pēc Krimināllikuma (KL) 323.panta 2.daļas par kukuļdošanu apsūdzētajam vīrietim piemēroja piecu gadu cietumsodu.

Pēc KL 322.panta 2.daļas par starpniecību kukuļošanā apsūdzētajam bijušajam Militārā izlūkošanas dienesta darbiniekam, 1968.gadā dzimušajam Aināram Ribickim, Latgales apgabaltiesa piesprieda trīs gadu cietumsodu. Tāds pat cietumsods tika piespriests arī pēc KL 320.panta 2.daļas par kukuļņemšanu apsūdzētajam Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras Daugavpils reģionālās daļas vecākajam inspektoram, 1969.gadā dzimušajam Mārim Šaršūnam. Abām minētajām personām pirmās instances tiesa piemēroja arī mantas konfiskāciju.

Par Latgales apgabaltiesas 2008.gada 22.septembra spriedumu vēlāk tika saņemtas apelācijas sūdzības no apsūdzētajiem un viņu aizstāvjiem, kā arī apelācijas protests no prokuratūras.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar apsūdzību kukulis amatpersonai dots, lai nodrošinātu kukuļdevējam traktora vadītāja apliecības izsniegšanu bez praktisko un teorētisko pārbaudījumu nokārtošanas. Prokuratūra uzskata, ka Šaršūns 60 latu kukuli pieņēmis 2005.gada vasarā un šo mantisko labumu ar Ribicka starpniecību viņam nodevis Vilčuks.

Vilčukam prokurors bija pieprasījis reālu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, Ribickim - uz trim, bet Šaršūnam - uz četriem gadiem.