"Seesam": Divas trešdaļas no dzīvokļu zādzībām nenotiek vasarā

Pērn kopumā Latvijā reģistrētas 4133 dzīvokļu zādzības - vidēji 11 zādzības katru dienu, bet trešdaļa jeb 35% no visām zādzībām notikušas vasarā, liecina apdrošināšanas AS "Seesam Latvia" apkopotie dati.

Puse no visām dzīvokļu zādzībām pērn tika Rīgā, bet jau šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinājumā ar 2009.gada pirmo ceturksni, zādzību skaits pieaudzis par aptuveni 10%, nra.lv informēja "Seesam Latvia" mārketinga un sabiedrisko attiecību direktore Dace Gertnere.

"Iestājoties siltam laikam, mājokļu logi biežāk tiek atstāti puspievērti. Tas krietni "atvieglo" darbu zagļiem, kuri īpaši priecājas par redzamās vietās noliktiem portatīvajiem datoriem, video tehniku, fototehniku - vērtīgiem un viegli aiznesamiem priekšmetiem," stāstīja Gertnere.

Saskaņā ar viņas teikto, pat vēdināšanas režīmā atvērts logs zaglim atvieglo darbu, mājokli padarot vieglāk pieejamu. Īpaši esot jāuzmanās pirmajā un arī otrajā stāvā dzīvojošajiem, jo 30% zādzību notiekot, mājoklī iekļūstot caur logu.

Savukārt aptuveni 40% gadījumu zagļi dzīvokļos vai mājās iekļūst, uzlaužot durvis vai atmūķējot slēdzeni, tāpēc, kā norāda "Seesam Latvia", lietderīgi iegādāties pēc iespējas drošākas durvis un aprīkot tās ar drošu slēdzeni.

Zagļus pievilinot arī pārpildītas pastkastītes, kas ir tieša norāde, ka dzīvokļa saimnieku nav mājās. "Lai zagļiem nerastos neveselīgs kārdinājums "apciemot" dzīvokli saimnieku ilgstošas prombūtnes laikā, varat lūgt kaimiņus vai kādu paziņu regulāri iztukšot jūsu pastkastīti," iesaka Gertnere.

Pagājušā gada pavasarī aģentūra "TNS Latvia" pēc AAS "Seesam Latvia" pasūtījuma veica pētījumu, lai apkopotu viedokļus par dažādiem riskiem, kuriem var tikt pakļauts mājoklis. Aptaujātie cilvēki kā visticamāko iespējamo risku minēja zādzību ar ielaušanos vai laupīšanu - šādu atbildi sniedza 35% no aptaujātajiem, bet zādzības risks uztrauca 65% aptaujāto cilvēku.

"Lai pasargātu mājokli no nelūgtiem viesiem, jābūt piesardzīgiem un jārūpējas par sava īpašuma drošību," uzsver Gertnere, sakot, ka mājokļa durvis vienmēr jātur aizslēgtas - arī tad, kad esat mājās, bērniem jāpiekodina nepazīstamiem cilvēkiem nekad nevērt vaļā durvis, kā arī mājokli ieteicams aprīkot ar drošības signalizāciju.

"Seesam Latvia" akcionārs un īpašnieks ir Somijas finanšu un apdrošinātāju grupa "Pohjola Group", kurai piederošā nedzīvības apdrošināšanas sabiedrība "Pohjola Insurance" dibināta 1891.gadā.

"Pohjola Insurance" aizņem 27% no Somijas apdrošināšanas tirgus. Grupas uzņēmumu kopējie aktīvi 2009.gada 31.decembrī bija 80,43 miljardi eiro (56,53 miljardi latu), bet grupas pašu kapitāls bija 6,19 miljardi eiro (4,35 miljardi latu).

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais