Versijas par Platača pazušanu: slēpjas, nolaupīts vai nogalināts

© Kaspars Krafts, f64

Jau trešo dienu bez vēsts pazudis zvērināts advokāts Ainārs Platacis. Viņa meklēšanā iesaistīta gan policija, gan zemessardze, taču līdz vakardienas vakaram pierādījumi, kas norādītu uz advokāta atrašanās vietu, netika gūti.

Policija pagaidām nav izvirzījusi konkrētas versijas, taču pieļauj divas iespējamības, stāsta Valsts policijas (VP) preses pārstāve Linda Neimane-Zobena. Pirmā – A. Platacis apzināti nedod par sevi ziņu. Otrā – pret juristu izmantota vardarbība. Par labu pirmajai versijai liecina fakts, ka gada sākumā Unibanka apķīlājusi jurista bankas rēķinus un īpašumus, lai nodrošinātu 400 000 latu piedziņu.

Pirms divām dienām Mucenieku rajonā netālu no autobusa galapunkta atrasta A. Platača stūrētā automašīna Mercedes Benz 500, kas ir uzņēmuma Platacis un partneri īpašums. Ar melno Mercedes advokāts pirmdienas vakarā devies uz mājām Baltezerā, taču vizuāli neesot izskatījies nedz satraukts, nedz nomākts, stāsta viņa kolēģis zvērināts advokāts Aloizs Vaznis. Viņš atklāj, ka auto atrasts netālu no 16. autobusa galapunkta, taču no šofera nav bijis ne vēsts. Atslēga atradusies auto aizdedzē, mašīna nav bijusi aizslēgta, un tajā atrastas vairākas vērtīgas mantas. Proti, divas žaketes un telefons, kuru A. Platacis izmantojis ikdienā. Policija pēc ekspertīzes veikšanas spēkratu nogādājusi advokāta birojā.

Neatkarīgā devās uz Muceniekiem, lai noskaidrotu, ko par advokāta pazušanu zina stāstīt vietējie iedzīvotāji. Veikala pārdevēja bija dzirdējusi, ka A. Platacis it kā atrasts Muceniekos, taču nedz melnu Mercedes, nedz policijas ierašanos vai neparastus trokšņus apkārtējie nav pamanījuši. "Mums jau te ciems mazs, ja kas atgadās, tad visi uzreiz uzzina," saka pārdevēja. Arī kāda sieviete, kura dzīvo netālu no autobusa galapunkta, pastāstīja, ka pēdējās dienās Muceniekos bijis kā ierasts – mierīgi.

A. Vaznis pieļauj, ka kolēģis, visticamāk, ir nolaupīts vai arī nogalināts. Pieņēmumus advokāts saista ar A. Platača profesionālo darbību, taču plašākus komentārus nesniedz. L. Neimane-Zobena neatklāj, vai policija auto apkārtnē atklājusi vardarbības pēdas vai citas norādes, kas apstiprinātu, ka A. Platača vairs nav šajā saulē. Pagaidām izmeklētāji advokāta pazušanu nesaista ar viņa profesionālo darbību, taču uzsver, ka A. Platača profesija ir ievērojams apstāklis.

Par iespējamo advokāta pazušanu VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldē sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas – noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību. Par jebkuru noderīgu informāciju, kas palīdzēs atrast A. Plataci, viņa vadītais uzņēmums izsolījis atlīdzību.

Zvērinātu advokātu padome (ZAP) sava kolēģa pazušanu uzskata par ļoti bīstamu precedentu, kas rada draudus visu advokātu profesionālajai darbībai. ZAP priekšsēdētājas vietniecei Gunai Kaminskai nav zināms, vai A. Platacim kāds pēdējā laikā būtu draudējis, taču arī viņa uzskata, ka pazušana saistīta ar jurista profesionālo darbību.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.