Advokāti lūdz interneta portāliem atklāt Platača pazušanas komentētāju IP adreses

Advokātu atbalsta biedrība (AAB) vērsusies pie interneta portālu "Delfi", "Apollo" un "TVnet" redakcijām ar lūgumu atklāt komentētāju IP adreses, kas komentējuši portālos publicēto ziņu par advokāta Aināra Platača pazušanu.

AAB valdes priekšsēdētāja Maija Kalniņa aģentūru LETA informēja, ka AAB ir iepazinusies ar 25.maija publikācijām šajos portālos un ar lasītāju komentāriem par tām. AAB ieskatā, ievērojama komentāru daļa "ir absolūti amorāla un prettiesiska, jo absurdo baumu izplatīšana ne tikai aizskar mūsu kolēģa godu un cieņu situācijā, kad viņš pats nevar reaģēt uz šo aizskārumu, bet arī traucē izmeklēšanai kriminālprocesā".

AAB vadītāja uzsver, ka biedrība ieņem stingru pozīciju vārda un preses brīvības jautājumā un nevēršas pret šīm fundamentālajām demokrātijas vērtībām, taču advokāti ir pārliecināti, ka "pret jebkura cilvēka nelaimi ir jāizturas cieņpilni, tādēļ jebkādu antipātiju paušanu ierobežo gan likums, gan civilizētās sabiedrības tikumiskās normas".

"Pie tādas pārliecības mēs pieturamies arī savā darbā, jo nereti esam spiesti saskarties ar gluži nesimpātiskām personībām, kuras parasti ir pārliecinātas par savu godīgumu un spēju būt par soģi citiem," norāda Kalniņa, uzsverot, ka šajā brīdī AAB nevēlas būt iecietīga pret šādām personām, kuras piepilda internetu ar virtuālajiem netīrumiem.

Līdz ar to AAB lūdz portālu redakcijas atklāt publikāciju komentētāju IP adreses, lai AAB būtu iespēja tiesiskiem līdzekļiem aizstāvēt kolēģa Platača "godu un cieņu, un profesijas prestižu".

Portāla "Delfi" galvenais redaktors Ingus Bērziņš "Nozare.lv" pauda, ka patlaban ieņem nogaidošu pozīciju jautājumā par IP adrešu atklāšanu.

"Likums atļauj neatklāt lietotāja identitāti, ja nav iesāktas konkrētas procesuālas darbības. Advokātu atbalsta biedrība ir vērtējama kā jebkura privātpersona. Pat saprotot un jūtot līdzi šajā nelaimē, nav garantijas, ka šāda identitātes pieprasīšana var neradīt privātas izrēķināšanās sekas. Tādēļ ieņemam nogaidošu pozīciju," sacīja Bērziņš.

Līdzīgi arī portāla "TVnet" galvenā redaktora vietnieks Toms Ostrovskis "Nozare.lv" atzina, ka IP adreses atklās, ja saņems oficiālu iesniegumu no kriminālprocesa virzītāja.

"Lai atklātu IP adreses, mums ir jāsaņem oficiāls iesniegums, un, ja tāda nav, mēs trešajām personām nesniedzam nekādu informāciju. Tā ir arī mūsu atbildība pret citiem komentētājiem un portāla lietotājiem. Mēs, protams, sekojam līdzi komentāriem un nepieciešamības gadījumā tos dzēšam, taču par aktuālām tēmām komentāru ir daudz, un ne visam varam izsekot līdzi," norādīja Ostrovskis.

Tanī pat laikā "Tvnet" pārstāvis atzina, ka portāla redakcija pievērsīs uzmanību biedrības aicinājumam un veltīs papildus vērību konkrētajam rakstam. "Arī tad, ja komentārs ir izdzēsts, jo neatbilst noteikumiem, datubāzē IP adrese saglabājas jebkurā gadījumā," sacīja Ostrovskis.

Arī portāla "Apollo" sabiedrisko attiecību pārstāve Līga Bite atzina, ka portāls informāciju par IP adresēm var izpaust tikai pēc policijas pieprasījuma.

"Ja policija vērsīsies ar šādu lūgumu, prasību izpildīsim. Taču citām personām informāciju izpaust nevaram," sacīja Bite. "Apollo" pārstāve atzina, ka portāla rīcība ir skaidra un nepieļauj emocijas, jo cilvēku dati ir jāsargā un tos izpaust var tikai ar tiesībsargājošu institūciju lūgumu.

LETA jau ziņoja, ka 25.maijā Valsts policijā saņemts iesniegums par Platača pazušanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, kuru apstiprināja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Ministre atzina, ka iesniegums saņemts otrdien pēcpusdienā un sākts kriminālprocess. Platača meklēšana pagaidām neesot sekmējusies panākumiem.

Iesniegums policijā saņemts no Platača biroja. Ministre piebilda, ka rūpīgi sekos līdzi izmeklēšanai, jo šis neesot parasts gadījums.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais