Prokuratūrai nodod 44 kriminālprocesus par apjomīgām zādzībām

2009.gada jūnijā Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GkrPP) Kriminālizmeklēšanas pārvaldes darbiniekiem sadarbībā ar VP reģionālo pārvalžu darbiniekiem izdevies aizturēt un pārtraukt organizētas noziedzīgas grupas darbību, kas nodarbojās ar zādzībām no tidzniecības objektiem, ofisiem, banku filiālēm, pasta nodaļām un dzīvokļiem.

Veicot operatīvās meklēšanas pasākumus, tika aizturēts grupas organizators - 1981.gadā dzimušais Eduards un trīs grupas dalībnieki - 1987. gadā dzimušais Artjoms, 1979. gadā dzimušais Rolands un 1987. gadā dzimušais Pāvels. Viens no grupas dalībnieks atrodas meklēšanā.

Kā liecina policijas darbinieku rīcībā esošā informācija, organizētā grupa ar zādzībām nodarbojās jau kopš 2007.gada. Zādzības tika izdarītas ne tikai Rīgā un Rīgas reģionā, bet arī vairākos citos Latvijas novados - Dobeles, Bauskas, Valmieras, Ogres, Daugavpils, Krāslavas u.c.

Kopumā par zādzībām tika uzsākti 48 kriminālprocesi. KIP darbinieki 44 no tiem ir pabeiguši pirmstiesas izmeklēšanu un nodevuši kriminālprocesa materiālus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai ar lūgumu uzsākt kriminālvajāšanu pret minētām personām.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka zādzības veiktas uzlaužot durvis vai logus. Vairākos gadījumos izmantotas speciālas metāla knaibles, ar kurām izlauztas logu restes. Iekļūstot telpās, zagļi sākotnēji devušies uz administratīvajām telpām, kur varētu atrasties seifs vai naudas kaste (maiņas naudas vai iekasētie naudas līdzekļi). Tālākā darbība parasti ir bijusi atkarīga no tā, cik konkrētais seifs ir izturīgs vai cik rūpīgi seifs ir piestiprināts pie sienas vai grīdas. Ja seifs nav atverams uz vietas, tad tas ar laužņa palīdzību tika nolauzts no stiprinājumiem un aiznests. Jāatzīmē, ka minētās grupas dalībniekiem vairākos gadījumos dažu sekunžu laikā izdevies iznest pa logu seifus, kuru svars ir bijis 200-300 kilogrami. Lai izvairītos no sadursmes ar apsardzes firmas ekipāžu, zādzības vienmēr ir veiktas maksimāli ātri (1-2 minūšu laikā). Lielākais zagļu guvums ir bijis seifs ar 16 000 Ls.