Speciālisti iesaka izvairīties no odu kodumiem

Ņemot vērā pieaugušo odu aktivitāti, mediķi aicina cilvēkus izvairīties no tiem, izmantojot preventīvus līdzekļus, biznesa portāls "Nozare.lv" uzzināja, aptaujājot medicīnas profesionāļus.

"Īpaši svarīgi ir pasargāt mazus bērnus un zīdaiņus, izmantojot tiem speciāli paredzētos pretodu un pretknišļu līdzekļus, aerosolus un ziedes, taču, ja bērns sadzelts īpaši stipri, jāvēršas pie ārsta," ziņo Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Kaut arī medicīnā netiek atsevišķi izcelta alerģija pret odu kodumiem, noteikta alerģiska reakcija ir vērojama. Dažādiem cilvēkiem reakcija pret odu un knišļu kodumiem var būt atšķirīga, informēja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas alergologs, medicīnas doktors, Māris Bukovskis.

"Neko jaunu nepateikšu - vispirms jāmēģina no odiem izvairīties, izmantojot plaši pieejamos pretodu līdzekļus. Jāņem vērā paredzētais pielietojums, un bērniem jāizmanto specializētie līdzekļi," norāda Bukovskis.

Ja cilvēks sakosts īpaši stipri, alergologs iesaka lietot antihistamīna preperātus, tostarp tabletes un ārēji lietojamas ziedes, kas mazinās alerģisko reakciju un palīdzēs novērst apsārtumu un tūsku.

"Nevajadzētu sadzeltās vietas kairināt, kasot vai kā citādi aiztiekot kodumu, jo tas alerģisko reakciju tikai pastiprinās. Tomēr pats galvenais jau, protams, ir laicīgi izvairīties no sakošanas, nevis cīnīties ar sekām," saka Bukovskis.

Kā vēsta Bukovskis, bērniem līdz pat pubertātes vecumam ir iespējama paaugstināta alerģiska reakcija pret odu kodumiem pastiprinātas imūnsistēmas darbības dēļ, tādēļ jo īpaši svarīgi ir pasargāt mazuļus no odu kodumiem.

Bukovskis norāda, ja divu līdz trīs dienu laikā neizdodas samazināt sadzelto vietu pietūkumu un apsārtumu, jādodas pie ārsta alergologa vai, atsevišķos gadījumos, pie dermatologa.

Kā ziņots, pretodu un pretknišļu līdzekļu pieprasījums šogad audzis vismaz trīs reizes un aptiekas veic papildu pasūtījumus deficīta novēršanai.

Masveidīgā odu savairošanās ir būtiski palielinājusi pieprasījumu pēc dažādiem pretodu līdzekļiem, daudzviet padarot tos pat par deficīta precēm.

Labvēlīgo laika apstākļu dēļ šopavasar vērojama neraksturīgi liela šo kukaiņu aktivitāte, tādēļ cilvēki steidz iegādāt dažādus aizsarglīdzekļus.

Latvijā pavisam ir 26 odu sugas, četras no tām - lielāki un lēnīgāki kukaiņi - ir malārijas odi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.