Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Nerimstas 17 gadus ilgušais strīds starp ietekmīgām personām par tiesībām medīt Zaļenieku mežā

© F64

Rīt, 31.janvārī, Rīgas apgabaltiesa apelācijas kārtībā skatīs divu mednieku klubu, kuros darbojas sabiedrībā zināmas personas, strīdu par medību tiesībām mežā Jelgavas novada Zaļeniekos.

Tiesā iesniegts Zaļenieku medību kolektīva prasība pret mednieku klubu "Veseri" un VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) par pārjaunojuma tiesību atzīšanu uz medību tiesību nomu un līguma par medību tiesību nomu atzīšanu par spēkā neesošu.

Zaļenieku mednieku kolektīva pārstāvis un bijušais AS "Latvijas Zoovetapgāde" valdes priekšsēdētājs Aldis Taurītis, kurš savulaik apsūdzēts par draudiem savai sievai, aģentūrai LETA stāstīja, ka strīda iemesls ir kādas 1200 hektāru plašas apmedījamās platības Zaļenieku pagastā.

Taurītis ir pārliecināts, ka LVM un "Veseri" ir noslēguši nelikumīgu līgumu un "Veseru" biedriem nav tiesību medīt minētajā vietā. Zaļenieku medību kolektīva biedrs uzsver, ka kolektīvs minētajā teritorijā medījis jau vairākus gadu desmitus, bet 2000.gadu sākumā tiesības medīt nepamatoti atņemtas.

Taurītis uzskata, ka "Veseru" pusē ir "nozīmīgas personības", lietā iesaistīta korupcija un ilgā tiesāšanās esot vērsta arī personīgi pret viņu.

"Arī visas mana īpašuma izsoles ir domātas, lai mani iznīcinātu," klāstīja bijušais uzņēmējs, kura īpašumi savulaik nonākuši izsolēs.

"Veseru" valdes loceklis Jānis Kulmanis Tauriņa pārmetumus noraida, apgalvojot, ka tieši "Veseri" ir bijušā Zaļenieku medību kluba teritoriju pārņēmēji, jo "Veseri" arī esot vēsturiskais Zaļenieku mednieku klubs, kas mainījis nosaukumu. Medību klubu tiesvedība neinteresējot, jo līgums par medību tiesībām esot noslēgts likumīgi.

"Taurītis pie mums bija vienu gadu, pēc tam aizgāja, pārvilināja pie sevis dažus pensionārus. Viņš visiem sūdzas un raksta, cilvēki viņu labāk redz ejam nekā nākam," klāstīja Kulmanis, kurš iepriekš bija "Veseru" vadītājs, bet 2015.gadā kluba vadības grožus pārņēma kādreizējais lidostas "Rīga" valdes loceklis un augstus amatus valsts drošības iestādēs ieņēmušais Raimonds Rožkalns. Kluba valdē darbojas arī vairākās krimināllietās apsūdzētais Jelgavas slimnīcas vadītājs Andris Ķipurs un citi.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2009.gadā medībās Zaļeniekos smagus ievainojumus guvis apvienības "Saskaņas centrs" Rīgas domes frakcijas vadītājs Nikolajs Zaharovs. Ķipurs toreiz stāstīja, ka pats piedalījies medībās un sniedzis cietušajam pirmo palīdzību.

Savukārt Zaļenieku medību kolektīva vadītājs Jānis Paraževskis pēc negadījuma aģentūrai LETA pauda viedokli, ka šīs medības, kuru laikā notika attiecīgais negadījums, bijušas nelikumīgas - tās notikušas valsts mežā, nevis privātajā, un tajās nomedītas astoņas stirnas. Mednieki esot dzinuši trīs mastus.