"Ķengaraga Reindžera" lietā prokuratūrā sākta kriminālvajāšana pret četrām personām

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas prokuratūras prokurors Kaspars Cakuls "Ķengaraga Reindžera" lietā uzrādījis apsūdzības četrām personām par automašīnu atpakaļskata spoguļu zādzībām.

Lai gan sākotnēji policija ziņoja, ka Ķengaraga iecirkņa darbinieki prokuratūrai nosūtījuši kriminālprocesu, lūdzot sākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām par automašīnu atpakaļskata spoguļu zādzībām Pļavnieku un Ķengaraga mikrorajonos, tomēr vēlāk noskaidrojās, ka pret divām personām lieta pierādījumu trūkuma dēļ izbeigta jau policijā.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka neizdevās pierādīt nozieguma sastāvu kādam spoguļu uzpircējam, kā arī vienam zaglim. Savukārt vēl viena lieta aizdomās par spoguļu zādzību uz prokuratūru tiks sūtīta atsevišķi, jo policijai neizdevās pierādīt šīs personas saistību ar organizēto grupu.

Divām personām prokuratūrā saistībā ar šo lietu celtas apsūdzības pēc Krimināllikuma (KL) 175.panta 2.daļas - par zādzību, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Minētais likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Vēl viena persona apsūdzēta pēc KL 175.panta 2.daļas un 180.panta - par zādzību, krāpšanu, piesavināšanos nelielā apmērā, bet ceturtā persona apsūdzēta pēc KL 180.panta 2.daļas caur 20.panta 3. un 4.daļu - par uzkūdīšanu un atbalstīšanu atkārtoti veikt zādzību, krāpšanu, piesavināšanos nelielā apmērā.

Šo kriminālprocesu policija bija nodēvējusi par "Ķengaraga Reindžera" lietu, jo savas mājas pagalmā zagļus pamanīja kāds sociāli aktīvs iedzīvotājs, kurš vēlāk masu medijos tika nodēvēts par "Ķengaraga Reindžeru". Viņš noziedzīgās darbības bija nofilmējis un iegūtos video materiālus nodeva cietušajiem automašīnu īpašniekiem, kā arī publiskoja internetā. Arī policija, izmeklējot šo lietu, sadarbojās ar "Ķengaraga Reindžeru" un līdzās savām izmeklēšanas metodēm izmantoja arī viņa kvalitatīvi uzņemtos videomateriālus, kas lieti noderēja, iepriekš pastāstīja Sadovskis.

Rīgā, Pļavnieku un Ķengaraga mikrorajonos, laika posmā no 2009.gada decembra sākuma līdz šā gada marta vidum uzdarbojās organizēta noziedznieku grupa. Noziedznieki zaga automašīnu atpakaļskata spogulīšus realizācijas nolūkā. Rīgas Ķengaraga iecirknī izmeklēšana tika sākta jau decembrī, pēc pirmajām zādzību epizodēm. Gandrīz vienlaikus savas mājas pagalmā zagļus pamanīja arī šis "reindžers".

LETA jau ziņoja, ka jau 27.janvārī izmeklēšana vainagojās panākumiem un tika aizturēts pirmais grupējuma dalībnieks - 1988.gadā dzimis, agrāk sodīts jaunietis no Pļavniekiem, tiesa viņu apcietināja 29.janvārī. Bet ar to izmeklēšana nebeidzās, jo bija skaidrs, ka Ķengaraga mikrorajona pagalmos uzdarbojas noziedzīgs grupējums, nevis viens zaglis. Policija turpināja strādāt ar pirmo zādzībās pieķerto vīrieti, lai noskaidrotu viņa līdzdalībniekus, zagto mantu realizācijas ceļus un vienlaikus arī zādzību vietās ierīkoja slēpņus, lai nozieguma izdarīšanas brīdī varētu notvert arī citus grupas dalībniekus.

Operatīva darba rezultātā 9.februārī un 17.februārī tika aizturēti vēl divi agrāk sodīti jaunieši no Pļavniekiem, no kuriem viens dzimis 1980.gadā, bet otrs - 1983.gadā. Abiem divas dienas pēc aizturēšanas tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Savukārt ar apcietinājumu nesaistītu drošības līdzekli tiesa piespriedusi diviem citiem zagļiem no šī grupējuma - 14.februārī un 9.martā aizturētajiem agrāk nesodītajiem 1986.gadā dzimušiem jauniešiem. Noskaidrots, ka četri no šiem pieciem aizturētajiem ir narkotiku lietotāji. Kopumā zagļu grupējumam konstatētas un pierādītas 16 zādzību epizodes, lielākajā daļā gadījumu apzagti "BMW" un "Mercedes Benz" automobiļi.

Tālākā darbā ar aizturētajiem noskaidrots, ka viņi zagtos spogulīšus piegādājuši diviem pasūtītājiem - uzpircējiem, kuri procesa gaitā arī aizturēti. Viens no zagto mantu uzpircējiem aizturēts 3.martā. Vēlāk tika noskaidrots, ka viņš ir 1981.gadā dzimis Pļavnieku iedzīvotājs. Bet 8.aprīlī tika aizturēts otrs uzpircējs, šī noziedzīgā grupējuma līdzdalībnieks - 1986.gadā dzimis vīrietis no Rīgas centra. Šiem noziedzniekiem dienu pēc aizturēšanas kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība.

Abi uzpircēji spogulīšus pārdeva ar interneta portāla "www.ss.lv" starpniecību, kur viena spogulīša cena svārstījās no pieciem līdz 15 latiem. Daļu spogulīšu tomēr noziedzniekiem neizdevās realizēt, un tie ir atdoti atpakaļ to likumīgajiem īpašniekiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais