Par nelegālu cigarešu ievešanu Latvijā aizdomās tur Grebņevas robežsargus

Šā gada martā Valsts robežsardzes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes uzsāktā kriminālprocesā par aizdomās turētiem noziedzīga nodarījuma izdarīšanā atzīti divi Grebņevas robežkontroles punkta robežsargi.

Kā informē Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Kristīne Pētersone, naktī no 18.marta uz 19.martu Valsts robežsardzes amatpersonas pierobežas joslā aptuveni vienu kilometru no Grebņevas robežkontroles punkta uz autoceļa apturēja automašīnu "Audi 100 Avant", kurā konstatēja 199 580 cigaretes. Veicot turpmākos operatīvos pasākumus, padziļinātas pārbaudes veikšanai tika novirzītas vēl trīs automašīnas "Audi 100 Avant". Padziļinātās apskates rezultātā automašīnu salonos un bagāžas nodalījumos tika konstatētas 793 540 cigaretes.

Savukārt 20.martā stāvlaukumā pie Grebņevas robežkontroles punkta automašīnā "Audi" tās īpašnieka klātbūtnē tika izņemtas 239 600 cigaretes "Jing Ling".

Par cigarešu nelikumīgu pārvadāšanu grupā pēc iepriekšējas vienošanās tika aizturētas piecas personas, pret kurām uzsākts kriminālprocess.

Valsts robežsardzes Kriminālizmeklēšanas pārvalde, izmeklējot 2010.gada 19.martā uzsākto kriminālprocesu par tabakas izstrādājumu - cigarešu ar Krievijas akcīzes markām - nelikumīgu pārvadāšanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, 2010.gada 13.maijā šī kriminālprocesa gaitā par aizdomās turētiem noziedzīga nodarījuma izdarīšanā atzina divus Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes Grebņevas pirmās kategorijas robežkontroles punkta inspektorus.

Izmeklēšanas gaitā ir iegūti pierādījumi, kuru kopums dod pamatu pieņēmumam, ka 2010.gada 19.martā šīs valsts amatpersonas, veicot automašīnu robežkontroli, neizdarīja darbības, kas viņām bija jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai, un kas izraisīja smagas sekas - par ievesto preci netika samaksāti nodokļi 52 023 latu apmērā.

Aizdomās turētajiem tika piemērots drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais