Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Sāk kriminālprocesu par RPIVA darbinieku prēmēšanu

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālprocesu par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) darbiniekiem piešķirtajām prēmijām, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegto ziņu par RPIVA amatpersonu, iespējams, prettiesisku rīcību saistībā ar prēmiju un naudas balvu izmaksu, kā arī par akadēmijas finanšu līdzekļu izlietošanu komunikācijas pasākumiem, kas nav saistīti ar akadēmijas darbības nodrošināšanu, izvērtēšanas prokurors ceturtdien sācis kriminālprocesu. Tas sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par Noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Lieta nosūtīta Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldei tālākai procesa virzīšanai. Jau ziņots, ka neilgi pēc valdības lēmuma reorganizēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei, RPIVA darbinieki naudas balvās un prēmijās saņēmuši 1,4 miljonus eiro.

Ģenerālprokuratūrā vērsās IZM, lūdzot izvērtēt piešķirto prēmiju likumību.

Aģentūras LETA apkopotie Valsts kases dati liecina, ka 2017.gadā RPIVA izdevumu pozīciju bija plānojusi 6 713 468 eiro apmērā, no kuras 2 021 908 eiro bija iezīmēti izdevumu pozīcijā "Piemaksas, naudas balvas un prēmijas", kas nozīmē, ka izdevumi šim mērķim 2017.gadā veidotu aptuveni trešdaļu no augstskolas izdevumiem.

REUTERS/ SCANPIX

Arī RPIVA iekšējā auditā konstatētas, iespējams, nepamatotas izmaksas par sabiedrisko attiecību uzņēmumu un advokātu pakalpojumiem.

RPIVA ar šī gada 1.oktobri ir reorganizēta pievienojot Latvijas Universitātei.