Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Zolitūdes traģēdija. Eksperts: Ēkas jumts būtu sagruvis – agrāk vai vēlāk

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Pēc vairāku mēnešu pārtraukuma oktobra vidū Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā tika atsākta Zolitūdes traģēdijas krimināllietas iztiesāšana. Tiesa uzklausīja divu ekspertu – Kaspara Bondara un Andra Paeglīša – liecības, trešo ekspertu – Gati Vilku – plānots uzklausīt 31. oktobrī.

Savukārt Rīgas apgabaltiesa aizvadītajā nedēļā noraidīja prasību pret uzņēmumu SIA Maxima Latvija civillietā, kurā tika izskatīta Zolitūdes traģēdijā bojāgājušā ģimenes prasība par morālās kompensācijas piedziņu Zolitūdes traģēdijas lietā.

F64

Rīgas apgabaltiesas tiesneši norāda, ka SIA Maxima Latvija darbiniece nav vainojama ugunsdrošības sistēmas trauksmes signalizācijas darbībā - traģēdijas dienā 2013. gada 21. novembrī trauksmes sistēma iedarbojās daudzas reizes, bet tā nebija ieprogrammēta tā, lai brīdinātu par izmaiņām ēkas konstrukcijās vai sagrūšanas riskiem. Tiesa atzīst - pat gadījumos, ja ugunsaizsardzības sistēmu atslēdz pilnībā, Ugunsdrošības noteikumi neparedz aizliegumu turpināt ēkas ekspluatāciju. Šādos gadījumos jāveic papildu ugunsdrošības pasākumi. Turklāt eksperti konstatējuši, ka ēkas jumts sabruka momentāni, un par darba drošību atbildīgā Maxima Latvija darbiniece nevarēja paredzēt jumta, griestu un nesošo konstrukciju sagrūšanu uzņēmuma nomātajās telpās Priedaines ielā 20.

Arī uz tiesu pagājušajā nedēļā uzaicinātais būvniecības eksperts Kaspars Bondars norādīja, ka ēkas pamati bija droši un neietekmēja jumta un citu konstrukciju sagrūšanu. Lielveikala ēkai konstatētas pamatnes deformācijas, tomēr tās bijušas pieļaujamās robežās, pāļi bijuši droši un nav ietekmējuši ēkas jumta nogruvumu. Eksperts sacīja, ka viens no būtiskajiem nogruvuma iemesliem bija ēkas kopnes apakšējā mezgla pārslodze, bet arī citās ēkas konstrukcijās bijusi pārslodze. Kopnes pārslodze bijusi 6,5 reizes, un tas nozīmē, ka ēkas jumts būtu sagruvis - agrāk vai vēlāk.

SIA Maxima Latvija norāda, ka visām traģēdijā bojāgājušo ģimenēm piedāvājums par finansiāla atbalsta saņemšanu 100 000 eiro apmērā ir spēkā. Vienošanās ir brīvprātīga un pašlaik ir noslēgta ar lielāko daļu ģimeņu. SIA Maxima Latvija finansiālajam atbalstam atvēlējusi piecus miljonus eiro. Fiziski cietušajiem Zolitūdes lietā Maxima Latvija piešķirs kopumā apmēram 900 000 eiro. Kopumā Maxima Latvija cietušo atbalstam kopš traģēdijas novirzījusi vairāk nekā astoņus miljonus eiro.