Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Straume: KNAB tikai jāizmeklē, kā "Rīdzenes" sarunas nonāca publiskajā telpā

© F64 Photo Agency

Šobrīd Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji neredz pamatu sākt kriminālprocesus vai jaunas pārbaudes par tā dēvētajām "oligarhu sarunām", līdz ar to birojā nav pabeigta tikai pārbaude par to, kā sarunas varēja nokļūt žurnāla "Ir" rīcībā.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume aģentūrai LETA skaidroja, ka pieci KNAB izmeklētāji izvērtēja visu KNAB rīcībā esošo informāciju, kura nebija pievienota izbeigtajam kriminālprocesam. Pēc aptuveni divu mēneša darba izmeklētāji secināja, ka nav pamata sākt kādas pārbaudes vai kriminālprocesus.

Divas pārbaudes gan bija sāktas, taču tās beidzās ar lēmumu nesākt kriminālprocesu, norādīja Straume. LETA jau vēstīja, ka viena pārbaude bija sākta par zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), iespējams, nedeklarēto īpašumu Rīgas brīvostā, kā arī bija pārbaude par kādas amatpersonas neatļautu labuma pieņemšanu.

"Izmeklētāji nonāca pie secinājuma, ka nav nekas tāds, ko varētu tīri pragmatiski un atbilstoši pagājušajam laikiem turpināt pārbaudīt un konstatēt krimināltiesiskā ceļā. Pat ja mums liekas, ka varbūt ir kāds noziedzīgs nodarījums izdarīts, tad jāvērtē ir lietderīgums, ņemot vērā pagājušo laiku un to, ka atsevišķi Krimināllikuma panti paredz noilguma iestāšanos. Iniciatīvai ir jābūt no izmeklētājiem, kuri iegūst informāciju un vērtē no krimināltiesiskā skatu punkta. Nekas cits, uz kā pamata jāierosina kriminālprocess vai resoriskā pārbaude, šobrīd nav," uzsvēra Straume.

Šobrīd nepabeigta faktiski palikusi pēdējā pārbaude par iespējamo valsts noslēpuma objektu izpaušanu vai nozaudēšanu, kas šobrīd ir pagarināta līdz 20.oktobrim, norādīja Straume. Viņš joprojām neizslēdza, ka pārbaude varētu beigties ar kriminālprocesa sākšanu. Šajā pārbaudē pieaicināts arī Satversmes aizsardzības biroja pārstāvis.

Ilze Zvēra/F64

KNAB priekšnieks arī atgādināja, ka joprojām nevar pateikt vai žurnālā "Ir" publicētās sarunas ir autentiskas, jo nav ekspertīzes un "izejas materiāla" - informācija, kas bija plašsaziņas līdzekļa rīcībā. Turklāt žurnāls atteicies šādu informāciju izsniegt. "Es nevaru pateikt, vai žurnālā publicētās sarunas ir autentiskas. Es varu pateikt, ka tās ir līdzīgas," piebilda Straume.

Jau ziņots, ka KNAB iepriekš izveidoja dienesta izmeklēšanas komisiju, kura veic dienesta pārbaudi par, iespējams, valsts noslēpuma izpaušanu. Šajā pārbaudē tiek skaidrots, kā pašas sarunas nonāca publiskajā telpā.

Viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

Tomēr šī lieta atkal aktualizējusies pēc tam, kad žurnālā "Ir" tika publicētas amatpersonu un uzņēmēju sarunas, kuras, iespējams, tika noklausītas "oligarhu lietā".