Latgales lūgšanu namus aplaupījušie tiesā iesnieguši apelācijas

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Krimināllietu par zādzībām no Latgales lūgšanu namiem Latgales apgabaltiesa apelācijas kārtībā turpinās skatīt 6.decembrī.

Lietas iztiesāšanas gaitā pērn novembrī vienam no apsūdzētajam tiesa nozīmēja poligrāfa ekspertīzi jeb tā dēvēto pārbaudi ar "melu detektoru". Tāpat tiesa nozīmēja ekspertīzi minētajā lietā figurējošajam skaņu ierakstam. Tā kā ekspertīžu rezultāti beidzot ir gatavi, lietas skatīšana tiks turpināta.

Pēc pirmās instances tiesas sprieduma šajā lietā saņemtas divas apelācijas sūdzības un apelācijas protests. Vienu apelācijas sūdzību iesniegusi cietusī puse, viena - saņemta no apsūdzētā pārstāvja, savukārt apelācijas protestu iesniedzis prokurors.

Jau vēstīts, ka minētajā krimināllietā pagājušā gada janvārī Balvu rajona tiesa trim vīriešiem piesprieda reālu cietumsodu uz pāris gadiem, bet ceturtais apsūdzētais kā sodu saņēma nosacītu brīvības atņemšanu.

Vienam no vīriešiem tiesa piespriedusi cietumsodu uz diviem gadiem un trīs mēnešiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem. Otram piespriests cietumsods uz diviem gadiem un trīs mēnešiem ar policijas kontroli uz tikpat ilgu laiku. Trešajam arī piespriests divu gadu un trīs mēnešu cietumsods ar policijas kontroli uz trim mēnešiem.

Savukārt ceturtajam apsūdzētajam piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz diviem gadiem un diviem mēnešiem, nosakot divarpus gadus ilgu pārbaudes laiku.

Visi trīs apsūdzētie, kuriem piespriests reāls cietumsods, jau atrodas apcietinājumā.

Kā ziņots, pēc Krimināllikuma 175.panta 4.daļas - par zādzību, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, - šajā lietā tika apsūdzētas četras personas - 1970.gadā dzimis Lietuvas pilsonis un trīs 1976., 1977. un 1978.gadā dzimuši Latvijas pilsoņi.

LETA jau ziņoja, ka 2012.gadā Latgalē strauji palielinājās noziedzīgo nodarījumu skaits, kas saistīti ar reliģisku priekšmetu zādzībām no lūgšanu namiem. Šie noziegumi izraisījuši plašu sabiedrisko rezonansi, pamatotu iedzīvotāju uztraukumu, kā arī lielu masu informācijas līdzekļu interesi.

Kopumā no 2010.gada līdz 2012.gada oktobrim reģistrēta 41 zādzība no vecticībnieku lūgšanu namiem un pareizticīgo baznīcām. 2010.gadā tika sākti septiņi, 2011.gadā - seši, bet 2012.gadā - jau 28 kriminālprocesi, no tiem divi parmēģinājumu izdarīt zādzību. Pavisam 2012.gadā Latgalē tika apzagti 23 dievnami. Zādzību rezultātā no vecticībniekulūgšanu namiem un pareizticīgo baznīcām kopumā tika nozagts 141 reliģiska rakstura priekšmets.

Lai pārtrauktu šo noziegumu vilni, kopumā operatīvo pasākumu un izmeklēšanas darbību veikšanā tikušas iesaistītas 562 Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes un VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas, kā arī Lietuvas un Igaunijas tiesībsargājošo institūciju darbinieki.

Svarīgākais