Bijušais NSS biedrs Rošāns kārtējo reizi neierodas uz savas krimināllietas izskatīšanu

Bijušā politiskās organizācijas "Nacionālā spēka savienība" (NSS) biedra Valda Rošāna neierašanās dēļ Rīgas apgabaltiesa šodien kārtējo reizi atlikusi krimināllietas izskatīšanu, kurā prokuratūra viņam inkriminē nacionālā naida kurināšanu un neatļautu munīcijas glabāšanu.

Apsūdzētais Rošāns uz lietas izskatīšanu šodien nav ieradies un nav arī pavēstījis par savas neierašanās iemesliem. Par nākamās sēdes datumu tagad noteikts 22.jūnijs.

Kā ziņots, Rošāns uz tiesas sēdēm nav nācis jau vairākas reizes pēc kārtas, taču iepriekš viņš informējis par saviem neierašanās iemesliem - saslimšanu.

Prokuratūras celtā apsūdzība liecina, ka 2008.gada vasaras sākumā Rošāns, kurš interneta vidē pazīstams arī ar segvārdu Fenikss, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, veicis darbības, kas bijušas apzināti vērstas uz nacionāli etniskā un rasu naida kurināšanu, kā arī nesaticības izraisīšanu. Par to viņš apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 78.panta 2.daļas, kurā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem.

Savukārt 2000.gadā Rošāns glabājis šaujamieroča munīciju bez attiecīgas atļaujas, teikts apsūdzībā. Tādējādi viņa darbības kvalificētas pēc KL 233.panta 2.daļas - šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošana, remontēšana, iegādāšanās, glabāšana, nēsāšana, pārvadāšana, pārsūtīšana vai realizēšana bez attiecīgas atļaujas. Par to draud brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem vai arests, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja prokurore Ieva Garanča, Rošāns apsūdzēts par vairākiem gariem interneta vidē ievietotiem komentāriem, ar kuriem varētu būt aizskarti dažādu tautu pārstāvji. Savukārt pēc KL 233.panta 2.daļas Rošāns apsūdzēts saistībā ar mežā atrastu bises patronu glabāšanu.

Laikrakstam "Deokupācija. Dekolonizācija. Deboļševizācija" (DDD) Rošāns norādījis, ka 2008.gada 10.decembra rītā viņa dzīvesvietā ieradušies Drošības policijas darbinieki, kas sākuši veikt kratīšanu sakarā ar kriminālprocesu, kas ierosināts pēc interneta portāla "Dialogi.lv" vadītājas Annas Strojas iesnieguma. "Cik saprotu, Stroja bija organizējusi monitoringu internetā un atlasījusi dažus manus komentārus, kurus biju parakstījis ar segvārdu Fenikss."

Rošāns laikrakstam DDD apgalvojis, ka viņš asi vērsies "pret homoseksuālisma izplatību sabiedrībā, pret atsevišķu žīdu varu un ietekmi, pret okupantu klātbūtni Latvijā un tamlīdzīgi". Savukārt par munīcijas glabāšanu apsūdzētais komentējis: "Mājās plaukta tālākajā stūrī desmit gadus man bija glabājušās divas medību patronas, par kurām es jau biju pavisam piemirsis. Taču, pateicoties tām, man uzreiz inkriminēja pantu par neatļautu šaujamieroču munīcijas glabāšanu, lai padarītu mani vēl briesmīgāku, jo, pēc viņu domām, acīmredzot šīs divas apputējušās patronas esmu sakrājis nākamajam holokaustam..."

Kā ziņots, Rošāns kopā ar kādreizējo NSS priekšsēdētāju Viktoru Birzi pirms dažiem gadiem tika apsūdzēts kādā citā krimināllietā - par 2006.gada vasarā notikušu uzbrukumu seksuālo minoritāšu gājiena dalībniekiem.

2006.gada 22.jūlijā Rīgā, pie Anglikāņu baznīcas un pie viesnīcas "Reval Hotel Latvija", seksuālo minoritāšu un citu nevalstisko organizāciju pārstāvju tikšanās laikā protestēja aptuveni pussimts cilvēku. Protestētāji apmētāja seksuālo minoritāšu pārstāvjus un policijas darbiniekus ar olām, fekālijām, minerālūdens pudelēm un citiem priekšmetiem.

Rošānam un Birzem prokuratūra pēc tam uzrādīja apsūdzības par huligānismu, kurās vēlāk abi tika attaisnoti, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja palīdze Kristīne Maike. Kā liecina dati Latvijas Tiesu portālā, Rošānu un Birzi attaisnojošais 2009.gada 23.janvāra spriedums septiņus mēnešus vēlāk ir stājies spēkā.

Jau ziņots, ka 2008.gada maijā partija "Tēvzemes savienība" pieņēma lēmumu par bijušās Nacionālās spēka savienības (NSS) vairāku biedru uzņemšanu, kā arī mainīja nosaukumu uz "Tēvzemes nacionālo spēku savienība".

NSS sevi deklarēja kā nacionāli konservatīvu labējā virziena partiju, leģendārās latviešu pretestības kustības "Helsinki-86" tiesisko un idejisko mantinieci. NSS garīgais pamats ir modernais nacionālisms. "Laiki mainās, mainās cilvēki un apstākļi, tādēļ mēs neredzam jēgu rakstīt garas programmas, kuras, visticamāk, pēc neilga laika zaudēs savu aktualitāti. Daudz svarīgāk ir saglabāt mūžīgi nemainīgās pamatvērtības un pamatnostādnes un vienmēr būt kustībā, turot svētu galveno mērķi: latviešu nācija pāri visam!" savulaik teikts NSS interneta mājaslapā.

NSS nav pārreģistrējusies Politisko partiju reģistrā, tāpēc uzskatāma par darbību izbeigušu.

Latvijā

Daugavpils pašvaldība vērsusies tiesā par zemesgabala - Ruģeļu ūdenskrātuves daļas - atzīšanu par bezmantinieka mantu un turpmāko pārņemšanu savā īpašumā, lai sakārtotu un attīstītu tās infrastruktūru, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Svarīgākais