Sākta kriminālvajāšana pret bijušo zemessargu un dziednieku par uzmākšanos nepilngadīgām meitenēm

Šonedēļ Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā celtas apsūdzības bijušajam zemessargam un sertificētam dziedniekam, kurš seksuāli uzmācies nepilngadīgām meitenēm un savā dzīvesvietā glabājis iespaidīgu kaujas ieroču un sprāgstvielu arsenālu.

Kā informēja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, 1943.gadā dzimušajam vīrietim apsūdzība celta pēc Krimināllikuma (KL) 160.panta 2.daļas - par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu ar nepilngadīgo, pēc KL 162.panta 1.daļas - par netiklu darbību veikšanu ar nepilngadīgo pret viņa gribu. Tāpat apsūdzība celta pēc KL 233.panta 2.daļas - par šaujamieroča un munīcijas nelikumīgu glabāšanu.

Sodi, kas paredzēti šajos likuma pantos, ir dažādi, bet maksimālais, ko šim cilvēkam tiesa var piespriest, ir brīvības atņemšana uz 12 gadiem.

Vīrietis kopš pagājušā gada rudens, kad tika aizturēts, atrodas apcietinājumā.

Pagājušā gada augusta beigās uz Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) anonīmo tālruni tika saņemta informācija par kādu dziednieku, kurš seksuāli uzmācies nepilngadīgajai. Tas bija bijušais zemessargs Mārtiņš Rode.

Nekavējoties tika sākta izmeklēšana, kuras gaitā izdevās noskaidrot divas cietušās un savākt pierādījumus vismaz par 14 epizodēm. Savukārt pērn 24.septembrī dziednieka dzīvesvietā veiktās kratīšanas laikā dzīvoklī tika atrasts arī iespaidīgs šaujamieroču un sprāgstvielu arsenāls - vairākas bises, arbalets, sprāgstvielas un munīcija. Ieroči un munīcija, visdrīzāk, pie aizdomās turamā saglabājušies kopš darba Zemessardzē pirms vairākiem gadiem, aģentūru LETA iepriekš informēja RRP Preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Edgars Dudko.

Zināms, ka bijušais zemessargs kā sertificēts dziednieks pārsvarā praktizējis Krimuldā, Rīgā, un, iespējams, arī Talsos un Ogrē. Viņš agrāk nav bijis tiesāts.

LETA jau ziņoja, ka šonedēļ policija informēja, ka aizturēti trīs vīrieši - mācītājs, bijušais cietumnieks un bērnu slimnīcas apsargs, kuri tiek turēti aizdomās par pedofiliju pret nepilngadīgiem zēniem. Turklāt aizdomās par pedofiliju aizturētie vīrieši ir darbojušies vismaz piecus gadus gan Kurzemē, gan Vidzemē un Latgalē, taču savu vainu pagaidām neviens no viņiem neatzīst. Šo lietu izmeklē Rīgas Kriminālpolicija.