VID apturējis šogad jau piekto "naudas atmazgātāju" grupējumu, kas legalizējis 8,4 miljonus latu

© F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) šodien apturējusi šogad jau piekto "naudas atmazgātāju" grupējumu, kura "pakalpojumus" saskaņā ar izmeklētāju rīcībā esošo informāciju izmantojuši vismaz 150 uzņēmumi, tādējādi legalizējot 8,4 miljonus latu un nodarot valsts budžetam kaitējumu aptuveni 1,5 miljonu latu apmērā nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) veidā.

Kā aģentūra LETA uzzināja VID Komunikācijas daļā, atklātajai noziedzīgajai shēmai bijis plašs "klientu" loks - celtniecības, metālapstrādes, pārtikas tirdzniecības un citu nozaru uzņēmumi.

FPP izmeklētāji 6.aprīlī sāktā kriminālprocesā šodien veica 20 kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automašīnās Rīgā un tās apkārtnē. Kratīšanu laikā tika izņemti noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāju rīcībā bija nonākusi arī informācija par iespējamu narkotisko vielu atrašanos kādā no pārmeklējamajiem objektiem, tādēļ kratīšanās piedalījās VID kinologi ar darba suņiem. Kādas shēmā iesaistītas personas dzīves vietā tika atrasts neliels daudzums augu izcelsmes vielas, kas, iespējams, ir narkotiskā viela un bija paredzēta personīgai lietošanai. Atrastā viela tiks nosūtīta ekspertīzei Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldei.

Izmeklētāji uzskata, ka atklātais noziedzīgais grupējums darbojies ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo PVN apmēru aptuveni 150 reāli strādājošiem uzņēmumiem. Shēmas "klienti" savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, lai pēc tam vērstos ar iesniegumu VID par PVN pārmaksas atmaksu, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā. Šādas noziedzīgās shēmas īstenošanai un faktiski nenotikušu darījumu organizēšanai kopumā bija nodibināti un tika izmantoti vairāk kā 20 pārsvarā fiktīvi uzņēmumi.

Lai slēptu naudas izcelsmi, naudas līdzekļi par faktiski nenotikušajiem darījumiem tika pārskaitīti shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos Latvijas, Lietuvas un Čehijas kredītiestādēs, bet pēc tam - izņemti skaidrā naudā gan Latvijas, gan abu minēto valstu kredītiestādēs, nogādāti Latvijā un atdoti "klientiem", skaidro VID Komunikāciju daļā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā 24 norēķinu kontos Latvijas kredītiestādēs ir apturēti 16 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu naudas līdzekļi. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta nepieciešamā informācija no kredītiestādēm, norāda VID. Atklātajā noziedzīgajā grupējumā darbojušās vairāk nekā četras personas, kurām noziedzīgo darbību īstenošanai bija uzticētas dažādas funkcijas. Grupējums par sniegtajiem "naudas atmazgāšanas" pakalpojumiem ieturēja atlīdzību 10%-12% apmērā no darījuma vērtības, noskaidrojuši izmeklētāji.

Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218.panta "Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas" 2.daļas un 195.panta "Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana" 3.daļas.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais