"Rīgas satiksmes" šoferis avārijas brīdī bijis 2,03 promiļu reibumā

© delfi.lv

Traģiskajā "Rīgas satiksmes" autobusa avārijā, kas sestdien notika Baložos, tā šoferis pie stūres, iespējams, esot miris dabīgā nāvē. nra.lv rīcībā esoša droša informācija liecina, ka šofera organismā atklātas alkohola pēdas – konstatētas 2,03 promiles alkohola.

Saskaņā ar aculiecinieku stāstīto, šoferis jau reisa laikā esot uzvedies neadekvāti pārkāpis ātrumu, braucis pretējā braukšanas joslā. Brīdī, kad pasažieri mēģinājuši šoferi nomierināt, autobuss avarējis.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) priekšnieks Ints Ķuzis, sākotnējā tiesu medicīniskajā ekspertīzē gūts apstiprinājums, ka autobusa vadītājs bijis vairāk nekā divu promiļu alkohola reibumā.

Pēc Ķuža teiktā, tas nav normāli, ka šāda reibumā šoferis izbrauc ielās un pārvadā cilvēkus.

Viņaprāt, šādu promiļu daudzumu nevar iegūt pāris stundās. Policija uzskata, ka tik daudz promiļu var iegūt, alkoholu lietojot vairākas dienas.

Tiek atzīmēts, ka šim šoferim liktenīgajā dienā plkst.13 tika veikta pārbaude viņa darbavietā, kur netika konstatēts, ka viņš ir iereibis.

Kopumā šajā autobusā brauca septiņi pasažieri, no tiem divas jaunietes un arī pats autovadītājs gāja bojā un bet vēl vairāki pasažieri guvuši traumas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Narkologu asociācijas priekšsēdētāja Astrīda Stirna, ja šoferim maiņa sākusies plkst.13 un līdz avārijai pagāja vairāk nekā septiņas stundas, nav izslēgts, ka tik lielā koncentrācijā viņš alkoholu varēja uzņemt arī pēc maiņas sākšanas, nevis agrāk. Tomēr iespējams, ka viņš bija iereibis jau pirms darba.

"Ir liela atšķirība - vai alkohols tik lielā koncentrācijā konstatēts asinīs vai urīnā. Ja asinīs, tad skaidrs, ka cilvēks avārijas brīdī bijis izteikta reibuma stāvoklī, ja urīnā, iespējams, lielā koncentrācijā alkohols bija uzkrājies no iepriekšējās dienas vai laika līdz maiņas sākumam, bet tas nenozīmē, ka cilvēks bija iereibis tajā brīdī," norādīja Stirna.

Jau ziņots, ka 24.aprīlī ap plkst.20.40 Baložos, Rīgas ielā, apgāzās satiksmes autobuss, kā rezultātā gāja bojā trīs cilvēki un vēl četri cieta, aģentūru LETA iepriekš informēja Valsts policijas preses pārstāve Linda Neimane-Zobena.

Pēc viņas teiktā, 1951.gadā dzimušam vīrietim vadot autobusu "Mercedes Benz", tas nobrauca no ceļa un apgāzās. No gūtajām traumām notikuma vietā mira autobusa vadītājs un divas 1991.gadā dzimušas jaunietes.

Savukārt 1995.gadā dzimušai jaunietei un 1981.gadā dzimušai sievietei mediķi sniedza palīdzību uz vietas. Vēl ceļu satiksmes negadījumā cietušas 1934.gadā un 1960.gadā dzimušas sievietes, kuras ar dažādām traumām nogādātas slimnīcā.

Avārijā cietušais ir pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" 23.maršruta autobuss, aģentūrai LETA apstiprināja "Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis.

Maršrutā "Abrenes iela-Baloži" kursējis 12 metru garais "Mercedes Benz" autobuss.

"Negadījums ir ļoti traģisks. Par notikušā apstākļiem izmeklēšanu veic policija, un gaidīsim ekspertu atzinumu," sacīja Zaķis. "Rīgas satiksmes" pārstāvis pieļāva, ka autobuss varētu būt atjaunojams, bet to varēšot noteikt tikai pēc rūpīgas ekspertīzes.

Vakar Rīgas domē notikusi ārkārtas apspriede par šo traģēdiju, kurā domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdeva SIA "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam veikt rūpīgu katastrofas izmeklēšanu un regulāri informēt par tās gaitu, aģentūru LETA informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļā.