Latvija varētu Zviedrijai prasīt teju miljonu par ugunsgrēka vietas sakārtošanu Jūrmalā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvija varētu lūgt Zviedrijai aizvākt atkritumus no nelegālās atkritumu glabātavas Jūrmalā, kā arī segt izdevumus ugunsgrēka teritorijas attīrīšanai.

Viņa informēja, ka VVD darīs visu, lai noskaidrotu atkritumu apsaimniekošanas vājās vietas. Jūrmalas gadījums šobrīd ir pirmais un vienīgais Latvijā un VVD darīs visu, lai šādi gadījumi neatkārtotos.

Koļegova skaidroja, ka sadzīves atkritumu kustība ES notiek saskaņā ar regulas prasībām un šie atkritumi tiek pārvietoti tikpat brīvi kā preces. "Tajos gadījumos, kad ir runa par nelietīgām darbībām šo atkritumu pārvadāšanā, tad atbilstoši regulai šādos gadījumos nosaka arī nosūtošās valsts pienākumu vai nu uzņemt šos atkritumus atpakaļ vai arī segt izdevumus," norādīja Koļegova.

Viņa norādīja, ja nebūtu izcēlies ugunsgrēks, atkritumi būtu aizvest atpakaļ," uzsvēra VVD vadītāja.

Valdība iepriekš atbalstīja līdz 700 000 eiro piešķiršanu ugunsgrēka teritorijas attīrīšanai. Vaicāta vai Zviedrija varētu segt šos izdevumus, Koļegova atbildēja, ka "saskaņā ar regulu tā ir viena no opcijām pēc kurām seko dalībvalstis" un šobrīd VVD strādājot pie tā, lai vērstos ar šādu pieprasījumu.

Koļegova arī informēja, ka Zviedrijas vides aģentūra ir informējusi arī savas valsts policiju un prokuratūru, lai kopīgā sadarbībā ar Latvijas iestādēm noskaidrotu lietā būtiskos faktus.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība.

Izgāztuvē bija uzkrāti aptuveni 23 000 tonnu atkritumu. Ugunsgrēka vietā atrastas arī baterijas, elektrības vadi un aerosola pudeles.

Iepriekš izskanējis, ka attiecīgie atkritumi varētu būt ievesti no Zviedrijas.

Svarīgākais