Drošības policija aptur nelegālu Afganistānas pilsoņu ieceļošanu Latvijā; aizturēti deviņi cilvēki

Drošības policija (DP) veikusi personu grupas aizturēšanu, kas organizēja nelegālās imigrācijas kanālu afgāņu izcelsmes ārzemnieku nelegālai ieceļošanai Latvijā. Policija aizturējusi deviņu nelegālos imigrantus no Afganistānas, kuri jau nodoti robežsargiem.

Saņemtā informācija liecināja, ka personu grupa par attiecīgu samaksu 10 000 līdz 12 000 eiro (7000 līdz 8400 latu) par vienu personu veic pasākumus nolūkā nodrošināt ārzemnieku nelikumīgu ieceļošanu Eiropas Savienības (ES) telpā maršrutā no Afganistānas uz Krieviju, pēc tam uz Latviju un tālāk uz Vāciju vai citām Rietumeiropas valstīm, aģentūru LETA informēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Jau šā gada 29.martā tika sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem - par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai organizētā grupā un par Afganistānas pilsoņu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā.

Procesa izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka organizēta noziedzīga grupa vismaz trīs personu sastāvā - divu Latvijas iedzīvotāju un viena Afganistānas pilsoņa, kurš uzturas Latvijā ar derīgu termiņuzturēšanos, - organizēja Afganistānas pilsoņu nelikumīgu ieceļošanu Latvijā.

Izmeklēšanas rezultāti liecina, ka minētie Afganistānas pilsoņi pēc iepriekš rūpīgi izplānota maršruta, pārvietojoties kājām, nelikumīgi šķērsoja Latvijas-Krievijas sauszemes robežu vietā, kas nav paredzēta robežšķērsošanai. Pēc iekļūšanas Latvijas teritorijā nelegālie imigranti ar mikroautobusu tika nogādāti uz sākotnēji piemeklētu dzīvokli Rīgā. Izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka organizatori, ievērojot konspirāciju, pēc neilga laika pārvietoja Latvijā nelegāli ieceļojušos Afganistānas pilsoņus uz kādu privātmāju Lapmežciemā.

Kriminālprocesa gaitā 13.aprīlī tika veikta kratīšana kādā mājā Lapmežciemā, kuras laikā tika noskaidrots, ka mājā nelikumīgi uzturas septiņi Afganistānas pilsoņi. Vēl divi Afganistānas pilsoņi tika sastapti Jūrmalā, pie veikala "Rimi". Visi deviņi nelegālie imigranti tika aizturēti un nodoti Valsts robežsardzes rīcībā.

DP darbinieki kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā aizturēja divus organizētās grupas dalībniekus, kuri tika atzīti par aizdomās turētajiem par iepriekš norādīto noziegumu izdarīšanu, un viņiem ir piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Savukārt vēl viens organizētās grupas dalībnieks ir izsludināts meklēšanā.

Veikto operatīvo un izmeklēšanas pasākumu rezultātā DP pārtrauca iepriekš rūpīgi sagatavota nelegālās imigrācijas kanāla darbību. Pēc DP rīcībā esošas informācijas, Afganistānas un Krievijas teritorijā atrodas vairāki tūkstoši ārzemnieku ar izcelsmi no Vidusāzijas reģiona valstīm, kas meklē iespējas nokļūt ES telpā, tostarp nelegāli.

DP neizslēdz iespēju, ka nelegālās imigrācijas kanāli var tikt izmantoti tādu personu nokļūšanai ES telpā, kas saistīti ar teroristiskajām organizācijām Vidusāzijas reģionā, ņemot vērā informāciju, ko DP ieguva sadarbībā ES un citu valstu partnerdienestiem par atsevišķu teroristisko organizāciju plāniem izveidot tā sauktās "teroristu šūnas" tieši ES telpā.

Ievērojot iepriekšminēto, DP turpina veikt aktīvus pasākumus nolūkā nepieļaut un novērst nelegālās imigrācijas attīstību īpaši no terorisma riska valstīm.

Svarīgākais