Policija pēc e-bibliotēkas serveru atņemšanas iesūtītos iesniegumus dēvē par surogātpastu

Sākot no marta beigām Valsts policijas Ekonomikas policijas pārvalde ir saņēmusi vairāku kriminālprocesā neiesaistīto fizisko personu identiskus iesniegumus par viņu tiesību aizskaršanu e-bibliotekas darbības apturēšanas dēļ, kā arī lūgumus interneta vietni atjaunot.

Valsts policija paziņojusi, ka iesniegumu saturs izplatīts surogātpasta veidā, kas norādot uz iespējamo mērķi traucēt izmeklēšanas norisi un tiesiskā rezultāta sasniegšanu, kā arī ļauj apšaubīt iesniedzēju pausto gribu.

E-bibliotēkas pārstāvjiem ir cits skatījums. „Policijai sūtītie daudzie cilvēku iesniegumi un lūgumi atjaunot e-bibliotēkas darbu parāda e-bibliotēkas lielo nozīmi un to, cik klaji nesamērīgs ir bijis policijas lēmums dažu izdevēju interesēs arestēt bibliotēkas serverus,” saka E-bibliotēkas jurists Andris Rimša. „Jāizsaka nožēla, ka policija cilvēku vēstules ciniski atļaujas dēvēt par „surogātpastu”, jo aiz katras vēstules ir dzīvs cilvēks, kuram e-bibliotēka sniedz brīnišķīgu iespēju piekļūt mūsu tautas zināšanām un kultūras mantojumam.”

E-bibliotēka uzskata, ka policijai jāizvērtē visu personu iespējamais aizskārums no serveru izņemšanas, nevis tas jāuztver kā mēģinājums traucēt izmeklēšanas norisi. A. Rimša arī norāda, ka līdz šim policija un prokuratūra līdz šim nav Kriminālprocesā paredzētajā kārtībā un termiņā atbildējusi uz cilvēku iesniegumiem un sūdzībām policijai. „Policijas atbilžu sniegšana uz iesniegumu ar preses relīžu starpniecību nav paredzēta Kriminālprocesa likumā, saskaņā ar kuru būtu jādarbojas policijai,” viņš saka.

Kriminālprocess pēc vairāku fizisko un juridisko personu iesniegumiem par autortiesību objektu iespējamu neatļautu izmantošanu interneta vietnē e-biblioteka.lv tika uzsākts 2009.gada 12.novembrī, informē Ekonomikas policija.

Policija izmeklēšanā konstatējusi, ka neatļauti komerciālā apritē esošo grāmatu skaits pārsniedz 400 vienības. Lai nodrošinātu pieradījumu veseluma saglabāšanu un izpēti, kā arī lai pārtrauktu autortiesību objektu neatļautu izmantošanu, 2010.gada 18.martā, pamatojoties uz lēmumu par izņemšanas izdarīšanu, tika izņemti serveri, uz kuriem atrodas interneta vietne e-biblioteka.lv.

2010.gada 19.martā izņemtiem serveriem tika nozīmēta kibertehniskā ekspertīze. Pēc eksperta atzinuma saņemšanas tiks lemts jautājums par serveru atdošanu atpakaļ. Lai arī tas vēl nav noticis, e-bibliotēka darbu atsāka jau šomēnes.

Latvijā

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidījusi Romana Siņicina sūdzības pret Latviju par Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas iespējamiem pārkāpumiem attiecībā uz tiesībām uz lietu izskatīšanu saprātīgā termiņā un efektīviem tiesību aizsardzības līdzekļiem.

Svarīgākais