Jaunieti par policijas maldināšanu soda ar piespiedu darbu

Jaunietim, kurš janvāra vidū sacēla kājās pusi Vidzemes policistu, izstrādājot joku ar maldinošu telefona zvanu, piemērots sods - sabiedriskais darbs.

Pamatojoties uz likuma par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem 11.panta 1.punktu, tiesa nolēma jaunietim piemērot sodu -sabiedrisko darbu uz 15 stundām.

Kā informē Vidzemes reģiona Valmieras iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektore Rita Ozarska, tiesā jaunietis atzina, ka rīkojies nepārdomāti un nožēlo izdarīto.

Sprieduma izpildi uzdots kontrolēt Valsts probācijas dienestam, tāpat zēnam sadarbībā ar Sociālo dienestu un izglītības iestādi tiks izstrādāta Sociālās korekcijas programma.

Jaunietis kopš kriminālprocesa sākšanas brīža atrodas Valsts policijas uzskaitē.

Šā gada 14.janvārī kāds nepilngadīgs jaunietis izstrādājis joku, kas sacēla kājās gandrīz pusi Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes darbiniekus, aģentūru LETA informēja Vidzemes reģiona Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

14.janvārī plkst.17.27 policijā atskanēja telefona zvans. Kāds zēns informēja policiju, ka viņam un tuviniekiem uzbrukuši cilvēki, kas vecākus ieslodzījuši skapī, bet viņš pats atrodoties automašīnas bagāžniekā un zaudējis spēju patstāvīgi pārvietoties.

Policijā nekavējoši sācies saspringts darbs, nozīmētas neskaitāmas pārbaudes, nozieguma izmeklēšanā iesaistīti labākie policijas darbinieki. Strādājuši Vidzemes reģiona Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas darbinieki, meklēšanas pasākumus veikusi policija Valmierā, Alūksnē un Rūjienā. Strādāja speciālisti Rīgā un izmeklēšanas tiesnesis Valmierā.

Neilgi pēc informācijas saņemšanas sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 15.nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas brīvību. Soda sankcija, kas paredzēta par minētā nozieguma izdarīšanu, liecina, ka noziegums kvalificējams kā sevišķi smags.

Ap plkst.23 vakarā darbs tika pārtraukts un sāktais kriminālprocess pārkvalificēts, jo izrādījās, ka tā bijusi policijas darbinieku maldināšana, kurai iztērēti līdzekļi, cilvēku un tehniskie resursi.

Kā vēlāk noskaidrojās, puisis bija pajokojis, taču par joka iemesliem viņam konkrētas atbildes nebija. 1996.gadā dzimušais 4.klases skolnieks, pret kuru tika sākts kriminālprocess, iepriekš atzina: "Kad zvanīju uz policiju, domāju, ka tas ir tikai joks un nekas man par to nebūs."

Svarīgākais