Par bēgšanu no Cēsu kolonijas apsūdzētie jaunieši tiesas spriedumu otrreiz nav pārsūdzējuši

Par bēgšanu no Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādes pagājušā gada 29.septembrī tiesātie jaunieši piespriesto sodu otrreiz nav pārsūdzējuši.

Februāra beigās Cēsu rajona tiesā visiem sešiem jauniešiem piespriestais cietumsods ir stājies spēkā. Protestu otrreiz nav iesniedzis arī prokurors.

2009.gada 5.aprīlī no Cēsu audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem izbēga seši ieslodzītie, no kuriem četrus izdevās aizturēt tajā pašā dienā, bet divi brīvībā pavadīja divas dienas.

Pagājušā gada 29.septembrī Cēsu rajona tiesa jauniešiem piemēroja mazāku sodu par prokurora prasīto. Prokurors visiem jauniešiem lūdza piemērot brīvības atņemšanu uz gadu un sešiem mēnešiem. Tiesa četriem jauniešiem par bēgšanu piemēroja sešus mēnešus cietumā, bet diviem - septiņus mēnešus.

Par bēgšanu notiesātie nebija izcietuši iepriekš piespriestos sodus, turklāt divi no viņiem brīvībā esot izdarījuši arī zādzību. Rezultātā tiesa jauniešiem noteica cietumsodus no gada un viena mēneša līdz pat trīs gadiem un diviem mēnešiem cietumā. Diviem no jauniešiem tika noteikta arī policijas kontrole uz diviem gadiem.

Papildus tam tiesa noteica, ka no notiesātajiem solidārā atbildībā par labu Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādei, kas bija vienīgā, kas pieteica kaitējuma kompensāciju, piedzenami 98 lati.

Pēc Cēsu rajona tiesas sprieduma nolasīšanas, divi no notiesātajiem jauniešiem lēmumu bija pārsūdzējuši. Protestu bija iesniedzis arī prokurors, jo tiesai lūdza noteikt bargākus sodus visiem apsūdzētajiem.

Lieta šā gada februārī atkārtoti tika izskatīta Vidzemes apgabaltiesā, kura nolēma Cēsu rajona tiesas spriedumu nemainīt un prokurora protestu neapmierināt. Jaunieši šo lēmumu atkārtoti nepārsūdzēja, arī prokurors protestu likumā atļautajā laikā neiesniedza.

Lietas izskatīšanas laikā jaunieši savu vainu atzina, tādēļ lietas izskatīšana notika bez pierādījumu pārbaudes.

Jau pagājušā gada maijā Cēsīs, pabeidzot dienesta pārbaudi saistībā ar notikušo jauniešu bēgšanu, iestādes darbinieku rīcībā tika saskatītas disciplinārpārkāpuma pazīmes. Divām amatpersonām tika izteikts brīdinājums par neatbilstību ieņemamajam amatam.

Jauniešus, kuriem brīvībā izdevās palikt divas dienas, naktī uz 7.aprīli ārpus sava darba laika aizturēja ceļu policists Jānis Zaļais.

Abus čigānu un krievu tautības 16 līdz 18 gadus vecos bēgļus, kuri jau trīs reizes sodīti par zādzībām un laupīšanu, viņš aptuveni stundu pēc pusnakts bija pamanījis uz kāda ceļa Limbažu rajonā. Tā kā policists zinājis, ka no audzināšanas iestādes ir izbēguši divi jaunieši, likumsargs abus pārkāpējus atpazinis un, veicot operatīvās darbības, aizturējis.

Abi bēgļi aizturēšanas brīdī jau bijuši pārģērbušies un sagādājuši sev pārtikas krājumus.