VID likvidē kārtējo naudas atmazgātāju grupējumu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde pirmdien apturēja ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb "naudas atmazgāšanu" saistīta noziedzīga grupējuma darbību. Pēc sākotnējās informācijas grupējums laika posmā no 2008.gada līdz 2010.gadam izvairījās no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas aptuveni 1,5 miljonu latu apmērā.

VID darbinieki 2010.gada 12.aprīlī un 13.aprīlī iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros īstenoja vērienīgu pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu, kura ietvaros veiktas 15 kratīšanas Rīgā un Jelgavas rajonā. Kratīšanas veiktas noziedzīgā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automašīnās, to rezultātā izņemti noziedzīgā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka noziedzīgā shēma darbojās ar mērķi samazināt reāli strādājošiem uzņēmumiem valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru. Shēmas klienti PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, lai iegūtu tiesības uz PVN atskaitījumu, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā. Šiem mērķiem kopumā tika izveidoti 20 fiktīvi un seši "ofšora" uzņēmumi. Lai slēptu naudas izcelsmi, naudas līdzekļi par faktiski nenotikušajiem darījumiem tika pārskaitīti shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu kredītiestādēs, bet pēcāk izņemti skaidrā naudā.

Grupējums noziedzīgo darbību slēpšanai izmantoja augsti kvalificētu grāmatvežu pakalpojumus, lai VID radītu iespaidu, ka shēmā iesaistītie fiktīvie uzņēmumi veic saimniecisko darbību. Grupējums izmantoja arī datorspeciālistu pakalpojumus, lai maksimāli apgrūtinātu tiesībsargājošo iestāžu iespējas iegūt lietiskos pierādījumus, tai skaitā, liedzot piekļuvi informācijai un failiem.

Īstenojot noziedzīgās darbības, laika posmā no 2008.gada līdz 2010.gadam shēmā iesaistītie uzņēmumi izvairījās no nodokļu nomaksas un tādā veidā legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus aptuveni 1,5 miljonu latu apmērā.

Shēmā iesaistītie uzņēmumi pārstāvēja dažādās darbības jomas, kā piemēram, interntepakalpojumu sniegšanu un darījumus ar kokmateriāliem.

Izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecina, ka šīs noziedzīgās shēmas pakalpojumus izmantoja liels skaits reāli strādājošu uzņēmumu, taču to skaits un nosaukumi pirmstiesas izmeklēšanas interesēs pagaidām netiks nosaukti.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā ir noskaidrots, ka grupējumu vadīja viena persona, kura šo grupējumu arī izveidoja. Grupējumā darbojās vairākas personas, kurām noziedzīgo darbību īstenošanai bija uzticētās dažādas funkcijas. Šobrīd par aizdomās turētām atzītas septiņas personas, kurām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi- uzturēšanās noteiktā dzīves vietā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tiks lemts par arestu uzlikšanu shēmā iesaistīto personu īpašumiem.

Kriminālprocess par iepriekšminētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem uzsākts 2010. gada 6.aprīlī pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas un 218.panta trešās daļas .

Šobrīd notiek pirmstiesas izmeklēšana un tās interesēs sīkāka informācija netiek sniegta.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais