VID lūdz sākt kriminālvajāšanu par izvairīšanos maksāt 313 000 latu nodokļus

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi kriminālprocesu pret piecām personām par izvairīšanos maksāt 312 710 latu nodokļus.

Kriminālprocess 8.aprīlī nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas nodaļā.

Kriminālprocess sākts 2007.gada jūlijā pēc Krimināllikuma 19.nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā, taču 2008.gada janvārī minēto kriminālprocesu apvienoja ar kādu citu FPP lietvedībā esošu kriminālprocesu, kas tika uzsākts 2007.gada jūlijā arī pēc tās pašas likuma nodaļas.

Abas lietas tika apvienotas, jo abos kriminālprocesos pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika iegūti pierādījumi par to, ka noziedzīgo shēmu, kas veidota ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas, organizēja viena un tā pati persona, proti, kāds 1976.gadā dzimis vīrietis.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka minētais vīrietis ar cita 1980.gadā dzimuša vīrieša atbalstu organizēja faktiski nenotikušu darījumu shēmu par kravas automašīnu un citas tehnikas remontdarbiem, kas sevī ietver arī remontdarbiem nepieciešamo rezerves daļu iegādi.

Šādā veidā tika samazināts viena reāli strādājoša uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmērs.

Noziedzīgās shēmas darbības nodrošināšanai tika izmantoti četri fiktīvi uzņēmumi un viens it kā reāli strādājošs uzņēmums, kurš 2007.gada jūlijā tika izslēgts no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra, jo neiesniedza VID dokumentus PVN aprēķinu pārbaudei.

Uzņēmums, kuram mākslīgi fiktīvo darījumu rezultātā tika samazināts valsts budžetā maksājamo nodokļu apmērs, darbojās kravas pārvadājumu un dolomīta atsiju tirdzniecības jomā.

Kopumā ar noziedzīgās shēmas palīdzību valsts budžetam nepamatoti samazinātu nodokļu maksājumu rezultātā nodarīti 312 710 latu zaudējumi.

Kopumā kriminālprocesā par aizdomās turētām personām atzītas piecas personas, kurām tika piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar reālu brīvības atņemšanu. Viņiem piemērota uzturēšanās noteiktā dzīves vietā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā esot iegūts pietiekams pierādījumu kopums, lai ierosinātu prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret 1976.gadā dzimušo vīrieti pēc Krimināllikuma 20.panta otrās daļas, 218.panta otrās daļas un 195.panta trešās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un šādā veidā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas organizēšanu.

Pret kādu 1980.gadā dzimušu vīrieti kriminālvajāšanu lūgts sākt pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas, 218.panta otrās daļas un 195.panta trešās daļas par tādu pašu noziedzīgu nodarījumu atbalstīšanu. Kriminālvajāšanu ierosināts sākt arī pret pārējām aizdomās turētajām personām, pret divām personām ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas un 195.panta trešās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un šādā veidā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, savukārt pret vienu personu pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais